2024. április 26. - Ervin

Tárlat egy marhavagonban

Miskolcra érkezett a holokauszt magyarországi történetét bemutató vasúti vándorkiállítás hétfőn; a kiállítást egy olyan marhavagonban rendezték be, amilyenben egykor zsidó embereket szállítottak három napon keresztül Miskolcról Auschwitzba. A kocsi aljára
2008. március 3. hétfő 18:56 - Hírextra

Erdős Pálné, aki 22 évesen járta meg ezt az utat egy vagonban, és szüleit, nagyszüleit, testvéreit, és annak gyerekeit gyászolja mind a mai napig, a kiállítás megnyítóján elcsukló hangon úgy fogalmazott: azokat a szörnyű napokat, történéseket soha nem felejti, és senkinek nem szabad felejteni, muszáj emlékezni a múltra, a jövőért.

Radnóti Zoltán rabbi azt mondta: soha nem szabad elfelejteni, hogy mi történt Európában hatvan-hetven esztendővel ezelőtt.

A Magyarországról a haláltáborokba hurcolt zsidók magyarok voltak, magyarul beszéltek, magyarul álmodtak, és ha kellett, magyarul káromkodtak - mondta.

Mi, a kései utódok évről-évre megemlékezünk róluk a temetőben - tette hozzá.

Novák Ilona, a kiállítást szervező Élet Menete Alapítvány múzeumpedagógusa az MTI-nek elmondta: a kiállítás azért is egyedülálló, mert a helyszíne, a marhavagon hitelesebbé teszi; el- és továbbgondolkodtat, az érdeklődők az elhurcoltak helyébe képzelhetik magukat, fontos, hogy a mai fiatalok ismerjék a történelemnek ezt szörnyű korszakát is.

A vagonban berendezett kiállításon a Magyar Nemzeti Múzeum archív fotói, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum korabeli öltözékei emlékeztetnek a vészkorszak borzalmaira.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását