2024. május 10. - Ármin, Pálma

Hunyadi Mátyásra emlékeznek a reneszánsz évben

Ötszázötven évvel ezelőtt Budán, a Duna jegén a magyar köznemesség királlyá választották az akkor 15 éves Hunyadi Mátyást, aki a reneszánsz korszak "hallatlanul tehetséges" embere, kulturális mecénás is volt és a kereszténység védelmezője; a reneszánsz év
2008. január 25. péntek 07:53 - Hírextra

Mátyás király korában Magyarország Európa egyik vezető hatalma volt, Budát és Visegrádot pedig a kultúra elismert városaiként tartották számon - mutatott rá Márfi Gyula a Reneszánsz év közép-dunántúli programjait ismertető esten.

Emlékeztetett arra is, hogy Mátyás udvarában mintegy háromezer kötetes könyvtár volt, ami akkor "elképzelhetetlenül nagy gyűjteménynek" számított.

Horváth András, a Közép-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke a reneszánsz esten hangsúlyozta: a 2008-as reneszánsz év célja az, hogy a "ma emberéhez közel hozzák a reneszánsz kornak néha már feledésbe merülő értékeit". Mint mondta: a "királyi régió" (Közép-Dunántúl) turisztikai vonzerejét kívánják bemutatni. Ennek érdekében a régió "királyi városai" összefogtak; a korábbi turisztikai versengés helyett az együttműködés került előtérbe.

Debreczenyi János, Veszprém polgármestere emlékeztetett arra, hogy a "királyi városok" a reneszánsz időkben az európai keresztény kultúra védelmezői voltak. Tájékoztatott arról, hogy Veszprémben, a "királynék városában" hagyományosan május 9-12. között tartják a Gizella-napokat, emlékezve államalapító szent királyunk feleségére, akinek Veszprém volt a kedvelt lakhelye. Május 10-én Veszprémben jelmezes felvonulást és hadijátékot tartanak a királyi városok (Esztergom, Székesfehérvár, Tata, Veszprém és Visegrád), pünkösdkor pedig reneszánsz népünnepélyt rendeznek.

Aradi Varga István, a tatai Városkapu Zrt. vezérigazgatója elmondta: június első hetében Mátyás országa címmel kiállítást rendeznek a Kuny Domokos Múzeumban, de tartanak reneszánsz irodalmi esteket és zenei programokat is.

Pál Károly, a várpalotai polgármesteri kabinetiroda vezetője arról szólt, hogy városukban (Várpalota Mátyás király kedvelt vadászó és tartózkodási helye volt) Mátyás, az igazságos elnevezéssel augusztusban többnapos programsorozatot tartanak, s a nagy királyt Helyei László színművész személyesíti majd meg. Terveik között szerepel a vadászati kultúra napjának megrendezése is, összekötve gasztronómiai és borászati programokkal, elsősorban azonban Mátyás király várpalotai vadászatait igyekeznek felidézni - tette hozzá a város képviselője.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását