2024. március 29. - Auguszta

Együttműködési megállapodást írtak alá

Együttműködési megállapodást írt alá a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) rektora és a müncheni Theaterakademie vezetője hétfőn Budapesten; a két intézmény hallgatói közösen mutatják be Eötvös Péter operáját, A három nővér című darabot 2009-ben.
2008. március 3. hétfő 15:44 - Hírextra

A dokumentumot Batta András, az egyetem rektora és Klaus Zehelein, a müncheni akadémia elnöke írta alá. A megállapodás a közös produkciók mellett kiterjed az oktatás területére is. Mindkét intézményvezető hangsúlyozta, hogy az oktatás szellemének folyamatos frissítésén alapul az együttműködés.

A Theaterakademie és a Zeneakadémia közös munkájának első konkrétuma A három nővér című opera 2009 júliusi bemutatója lesz Budapesten, a Fesztivál Színházban. Eötvös Péter művében magyar énekes növendékek is közreműködnek, a produkciót Kovalik Balázs rendezi.

Emellett a két intézmény egy négyszereplős európai uniós projektben is együtt vesz részt; a francia ArtZoyd és a holland V2 nemzetközi médialaboratóriummal pályázatot nyújtottak be kortárs zenés színházi produkciók létrehozására. A pályázat eredményhirdetése 2008 júniusában várható.
Ezzel kapcsolatban Klaus Zehelein és Batta András is megjegyezte, hogy a zenés színházban is olyan új médiumokat, friss, ezért drága technológiákat vetnek be, amelyek megismerése, alkalmazása létszükséglet, ám eddig nem volt rá lehetőség. A médialaboratóriumoknak pedig nem volt alkalmuk eszközeik bemutatására.

Batta András hangsúlyozta: az egyre bővülő nemzetközi együttműködések jelzik a Zeneakadémia növekvő szakmai elismertségét, a közös munka során az intézmény tanárai és hallgatói egyedülálló tapasztalatokra tehetnek szert.

"A Zeneakadémia számára a megújulás nemcsak az épületek rekonstrukcióját jelenti, hanem az oktatásban történő előremutató változásokat is, melyek többek között ilyen projektek segítségével valósulhatnak meg" - tette hozzá a Zeneakadémia rektora.

Klaus Zehelein, a korszerű rendezői elképzeléseiről ismert rendező 2006 óta vezeti a müncheni intézményt, de - mint mondta - már négy éve tárgyal a Zeneakadémiával az együttműködésről. A müncheni akadémián nemcsak operaénekeseket, hanem világítás-, díszlet- és jelmeztervezőket, színészeket, musical előadókat, dramaturgokat, kritikusokat és rendezőket is képeznek. Klaus Zehelein beszámolt arról, hogy tervezik egy új stúdium, a kortárs esztétikum közvetítésének bevezetését.

A müncheni akadémiát August Everding világhírű operarendező alapította 1993-ban; az intézmény a müncheni Hochschule für Musikhoz tartozik. Klaus Zehelein korábban tíz évig a Stuttgarti Opera intendánsa volt, melyet öt év alatt négy alkalommal választottak az év operaházává Németországban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását