2024. május 17. - Paszkál

Nem akarnak tandíjat a hallgatók

A hallgatók elégedettek a felsőoktatás színvonalával, az oktatók már jóval kevésbé. Ezért is lehet, hogy a diákok többsége ellenzi, míg az oktatók többsége támogatja a tandíj bevezetését - derül ki a Medián kutatásából, amelyet a cég a Népszabadság megbíz
2008. március 1. szombat 13:50 - Hírextra
A reprezentatív felmérés szerint a diákok sokkal jobb véleménnyel vannak a felsőoktatási képzésről, mint az oktatóik. A megkérdezett csaknem ötszáz egyetemi és főiskolai hallgató a közepest jelentő 50 pontnál jóval magasabb osztályzatot adott a saját intézményének az értékelési szempontok mindegyikében.

A képzés szakmai színvonalát 42 százalékuk jónak, további 28 százalékuk nagyon jónak minősítette.

Az oktatók kritikusabbak diákjaiknál, ők a képzés általános színvonalát 17 ponttal ítélték rosszabbnak, mint a hallgatók, sőt még a tanárok hozzáállásáról is kedvezőtlenebb volt a véleményük.

Az oktatók ugyanakkor a "közepes színvonalért" elsősorban nem magukat, hanem a körülményeket és sokan a hallgatókat is hibáztatják. Az oktatók a magyar felsőoktatás és a saját intézményük legfontosabb problémáinak az alulfinanszírozást (71 százalék), a tömegképzés általánossá válását (46 százalék) és sokszor az utóbbival összefüggésben a hallgatók felkészületlenségét és motiválatlanságát (52 százalék) említették.

A katedra mindkét oldalán állók elég szkeptikusak abban a kérdésben, hogy a bolognai folyamat javít-e a felsőoktatás helyzetén. A hallgatók valamivel nagyobb arányban (36 százalék) mondták azt, hogy ennek hatására romlik, mint hogy javul (31 százalék) a képzés színvonala. Az oktatók körében ennél is általánosabb a pesszimista vélemény (55 százalék szerint ettől romlik a képzés általános színvonala), sőt vannak (6 százalék), akik a magyar felsőoktatás legnagyobb problémájának épp a bolognai folyamatot tartják, ami sokak számára nem differenciált képzési rendszert jelent, hanem éppen a tömegoktatás szinonimája.

Az érettségizett vagy érettségi előtt álló, de továbbtanulást nem tervező fiatalok bő egyötöde elsősorban a tandíjjal magyarázta azt, hogy miért nem akar egyetemre, főiskolára menni.
Az oktatók csaknem fele is tart attól, hogy a tandíj bevezetése növelné a képzésbe kerülők közötti egyenlőtlenséget, ám sokan pozitív változásokat várnának attól, ha a hallgatók is hozzájárulnának a képzésük költségeihez.

A Medián elemzése két kutatás adatait tartalmazza. Az egyiket 2007. november 24-e és december 12-e között készítették a 16 és 35 év közötti lakosság körében, míg a másikat január 28-a és február 8-a között az állami felsőoktatási intézményekben dolgozó főállású oktatók "online" megkérdezésével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Szifo
2008. március 1. 16:43
Miért akarnának? Így most - azt hiszik - sokkal jobb nekik, saját oktatásuk árát mások fizetik, addig lébecolnak - akár gyenge kettesekkel is - az egyetemeken amíg akarnak, az oktatás színvonala nekik megfelelő.
(Úgy látszik az nem baj, hogy a magyar egyetemek rangsorában az első 70 között nincs magyar egyetem.)
Csakhogy az országnak és vezetésének ez nem mindegy. Komoly fejlesztésre szorulnak az egyetemek, s ehhez csak egy csekély hozzájárulás a tanulók részéről az ún. tandíj.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását