2024. május 4. - Mónika, Flórián

Oroszországban Medvegyev győzelme már érezhető

Dmitrij Medvegyev orosz elnökjelölt portréira nagy a kereslet azóta, hogy Vlagyimir Putyin búcsúzó elnök decemberben bejelentette: őt támogatja a vasárnapi elnökválasztáson. Utoljára ilyen viharos rajongás a cári időkben jellemezte a választópolgárokat, a
2008. március 1. szombat 13:42 - Hírextra
Oroszországban sok hivatalban, iskolában, vállalatnál még ma is az elnök tekint a falról a dolgozókra, tanulókra, s a portrékkal kereskedők szerint ez a hagyomány a cári időkre, illetve az ötvenes évek közepéig tartó sztálini személyi kultuszra nyúlik vissza.

Vlagyimir Tisko, aki politikusok fotóival kereskedik a világhálón, a The Moscow Times című újságnak elmondta: nyomban elkezdett felkészülni a várható keresletre, amint Putyin bejelentette, hogy Medvegyevben látja utódát, és nyomban fel is támadt az érdeklődés az utódjelölt portréi iránt. Mostanra pedig Medvegyev már lehagyta Putyint, legalábbis a portrék forgalmát tekintve: a vásárlók 70 százaléka már az utód képeit keresi.

Tiskónál kapható akár 1,2 méter magas Medvegyev is, ennek ára 20 ezer rubel, mintegy 140 ezer forint. A jóindulatú pillantást vető jelölt kisebb kivitelben már 2000 rubelért (mintegy 14 ezer forintért) is megvásárolható.

Másutt ugyanez olcsóbban is hozzáférhető - úgy 500 rubelért, vagyis 3500 forintért -, de sokhelyütt Medvegyev már elfogyott.

Vlagyimir Putyin, aki saját közlése szerint kormányfőként dolgozik majd tovább, a minap elmondta: ő nem szándékozik ugyan majdani dolgozószobájában kirakni Medvegyev portréját, de nem lát semmi szolgalelkűséget, vagy talpnyalást abban, ha a hivatalnokok kiakasztják vezetőjük képét, ezt az államiság egyik elemének tekinti, ugyanúgy, mint a zászlót.

Putyin idején az elnök arcából egész iparág élt: tízezrek keltek el portréiból, de készültek arcmásával díszített karórák, nyakba való medálok, természetesen egymásba rakható matrjoska babák, de még szőnyegek is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását