2024. május 2. - Zsigmond

Miért nőtt a munkanélküliség?

A közszférában történt leépítések idénre is áthúzódó hatásával és a nyugdíjszabályok változásával magyarázta a foglalkoztatási helyzet változását csütörtöki nyilatkozatában Budai Bernadett kormányszóvivő.
2008. február 28. csütörtök 12:26 - Hírextra

"A kormány 2006-ban határozott lépéseket tett a költségvetési egyensúly helyreállítása érdekében, és elindította azokat a reformokat - köztük a közigazgatás és a nyugdíjrendszer reformját - amelyek változtatnak az elmúlt 17 év megkövesedett viszonyain, és tartóssá teszik a visszaszerzett egyensúlyt" - mondta a kormányszóvivő az MTI-nek.

Budai Bernadett szerint az ország komoly eredményeket ért el ezen a téren, és ez hamarosan azok számára is érzékelhető lesz, akik ma még csak a munkát, az áldozatvállalást érzik belőle. A kormányszóvivő példaként a 2009-es, mintegy 200-250 milliárd forintos munkahelyteremtő adócsökkentést említette.

Mint mondta, a foglalkoztatási szint emeléséhez egyebek mellett célzott támogatásokat kell nyújtani a hátrányos helyzetű embereknek és térségeknek.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a kormányfő a keddi Új Magyarország kormányzati konferencián ismertette a foglalkoztatás növelésére vonatkozó szakértői javaslatokat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön nyilvánosságra hozott adatai szerint a munkanélküliségi ráta átlagosan 8,1 százalék volt 2007 november-2008 január között, 0,6 százalékponttal magasabb, mint az előző év azonos időszakában . Utoljára 1998 második negyedévében volt ilyen magas a munkanélküliségi ráta, akkor 8 százalékot mértek.

A foglalkoztatottak száma a 2007 november-2008 januári időszakban 3,873 millió volt, a munkanélkülieké 343 ezer. A foglalkoztatottak száma 67 ezerrel volt kevesebb, mint egy éve, a munkanélkülieké 25 ezerrel több mint a bázisidőszakban.

Egy hónappal ezelőtt a hivatal azt közölte, hogy a munkanélküliségi ráta 2007 októberében-decemberében 7,7 százalék volt, 0,2 százalékponttal magasabb, mint 2006 azonos időszakában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását