2024. május 17. - Paszkál

Még tovább húzódhat a 4-es metró építése

Ha a francia Alstom cég nem szerzi be július végéig a 2-es és a 4-es metróvonalra megrendelt új metrókocsik engedélyeit, akkor a főváros felbontja a 65 milliárd forintos szerződést - döntött egyhangúlag a Fővárosi Közgyűlés csütörtök este.
2010. június 3. csütörtök 22:02 - HírExtra
Ez azt jelenti, hogy ez esetben új közbeszerzési pályázatot kellene kiírni, és várhatóan még évekig nem járhatnak majd új szerelvények a 2-es metró vonalán sem. Így a jelenleg közlekedő, mintegy negyven éves kocsikra kellene újabb forrásokat fordítani.

Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Egyesület (VEKE) szóvivője a döntés után az MTI-nek elmondta, a főváros és a BKV által a 2-es metróvonalra rendelt huszonkét szerelvényt 2009. május 30-ig kellett volna forgalomba állítani, ám ez nem történt meg.

A leendő 4-es metróvonalra további tizenöt szerelvényt rendelt meg a főváros és a BKV, ám ezeket sem szállították le a 2009 szeptember végi határidőig Budapestre.

A 2-es metróvonalra rendelt metrókocsik prototípusának végleges típusengedélyét 2008. május 30-ig kellett volna megszereznie a cégnek. A közgyűlés a mostani döntésével erre adott határidőt július végéig. Hozzátette: ha ezt addig nem teljesíti a cég, a főváros és a BKV "megszünteti" a szerződést az Alstom-mal.

Elmondta, a főváros a szerződés értelmében eddig mintegy 30 milliárd forintot fizetett ki a meg nem érkezett szerelvényekért. Felmondás esetén ezt az összeget vissza kell majd követelni a kamatokkal és kötbérekkel együtt - tette hozzá a VEKE szóvivője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását