2024. április 25. - Márk

Graffiti-adatbázis készül

Graffiti-adatbázist készít a Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület, hogy segítse a falfirkák eltávolítását és felhívja a figyelmet a rongálók elleni hatékonyabb fellépés szükségességére.
2008. április 15. kedd 15:50 - Hírextra

Az egyesület a helyi sajtón keresztül arra kérte a pécsieket, küldjenek címére listát és fényképeket a városi sétáik során látott graffitikről. A beérkezett információkat elemzik, rendszerezik, kategorizálják, végül átadják az illetékes szerveknek, hatóságoknak - közölte Nácsa János, az egyesület elnöke az MTI-vel.

Hozzátette: véleményük szerint e "graffiti-tetthely térkép" nagy segítséget jelent az épületeket, köztéri alkotásokat csúfító firkák eltávolításában, másrészt ráirányítja a figyelmet a probléma fontosságára. Úgy vélte, hogy a döntéshozóknak az eddiginél nagyobb gondot kell fordítaniuk a megelőzésre, mely az érintett területeken lehet rendőrök, közterület-felügyelők gyakoribb járőrözése, vagy térfigyelő kamerák telepítése. Már csak azért is, mert 2010-ben Pécs lesz Európa kulturális fővárosa.

Nácsa János megjegyezte ugyanakkor, hogy a küzdelem eddig kilátástalannak tűnt, hiszen az elkövetőket csak tettenérés esetén lehet elszámoltatni, és a büntetés sem igazán visszatartó erejű. De széleskörű lakossági összefogással eredményesebben lehetne fellépni a rongálókkal szemben, s idővel talán a jogszabályok szigorítását is el lehetne érni.

Márfy Miklós, a Pécsi Városüzemelési és Vagyonkezelő Zrt. üzemeltetési igazgatója azt mondta: a cég évente több millió forintot költ útjelzőtáblákat, középületeket, szobrokat, szökőkutakat, padokat csúfító graffitik eltávolítására a Dunántúl legnagyobb városában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását