2024. május 4. - Mónika, Flórián

Városbéli puhányok, nyavalyások

Az év végén már minden második ember városban lakik majd, a század közepére pedig az emberiség hetven százaléka lesz városi az ENSZ legutóbbi előrejelzése alapján.
2008. február 27. szerda 18:25 - Hírextra
A világszervezet szerint 2050-re a mostani 19-ről 27-re emelkedik a megavárosok, azaz a 10 milliósnál nagyobb települések száma, de a városi lakosság növekedésének több mint ötven százaléka a nagyságrendekkel kisebb, 500 ezernél kevesebb embernek otthont adó városokat érinti.

A bolygó teljes lakossága 6,7 milliárdról 9,2 milliárdra emelkedik az évszázad közepére, míg a városiak száma 3,3 milliárdról 6,4 milliárdra nő. "A városok tehát mindenestül felszívják a népességnövekedést, és a vidéki lakosság egy részét is magukhoz vonzzák" - áll a kedden publikált jelentésben. "Ennek eredményeképpen a vidéki lakosság a számításaink szerint tíz éven belül csökkenésnek indul és 2050-ben már 600 millióval kevesebben élnek majd falvakban, mint most."

Európában, Észak-Amerikában és több más fejlett régióban jelenleg is városlakó a népesség több mint 70 százaléka, Afrikában viszont csak 39, Ázsiában pedig 41 százalék a városiak aránya. "A magasan fejlett régiókban a városi lakosság aránya már 1950-ben csaknem 53 százalék volt, míg a kevésbé fejlett területeken 2019 előtt nem várható az 50 százalékos határ átlépése" - mondta Hania Zlotnik, az ENSZ népesedési elemzőközpontjának vezetője a jelentést bemutató New York-i sajtóértekezletén.

Ázsiában az ENSZ várakozása szerint 2020 és 2025 között érheti el a fele-fele arányt a városi és a vidéki lakosság, Afrikában pedig 2045 és 2050 között. "Reméljük, hogy a városiasodás kéz a kézben jár majd a gazdasági növekedéssel" - mondta az elemző.

A rendkívül gyorsan urbanizálódó Kínában ma a lakosság 40 százaléka, nagyjából félmilliárd ember lakik városokban, 2050-ben pedig már 70 százalék, azaz valamivel több, mint egymilliárd ember. A világ második legnépesebb országában, Indiában viszont csak 29 százalék - 300 millió fő - a városiak aránya, és a évszázad közepére sem emelkedik 55 százalék fölé. "India várhatóan sokkal kevésbé fog urbanizálódni, mint Kína, és a következő évtizedekben a legnagyobb vidéki népességgel rendelkező állam lesz" - mondta Zlotnik.

A városi lakosság viszonylag kevés országban koncentrálódik. "A városiak 75 százaléka jelenleg 25 országban él és ez a szám csak 28-ra emelkedik a század közepére" - mondta a szakértő. Hangsúlyozta, hogy az urbanizáció szintjében jelentős különbségek mutatkoznak, és ezek a 21. század közepére sem fognak eltűnni. Burundiban például tízből egy ember lakik csak városban, míg Szingapúr, Hongkong és Makaó lakossága 100 százalékosan urbanizált.

A legnagyobb régión belüli különbséget egyébként az óceániai térségben mérték az ENSZ kutatói; Ausztráliában 90 százalék a városiak aránya, Pápua Új-Guineában viszont csak 12 százalék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását