2024. május 17. - Paszkál

Elnapolták a sajtópert

Elnapolták a Heti Világgazdaság (HVG) ellen Kántor András Richárdné, a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság elnöke által indított polgári sajtó-helyreigazítási pert a Fővárosi Bíróságon szerdán.
2008. február 27. szerda 18:29 - Hírextra
A megyei bírósági elnök azért indított pert a HVG ellen, mivel a hetilap január 12-i számában, valamint a lap internetes változatában megjelent Fordított ítélet című cikk sérti jó hírét, a bíróságot rossz színben tünteti fel.

A bíróságról és a megyéről, illetve bíróságaikról és az ottani helyzetről szóló cikk véleménye szerint egyebek között összefüggéseiből kiragadva mutatja be az eseményeket, a mostani és a korábbi helyzetet, torzított adatokat tartalmaz, negatív képet sugall.

A Babus Endre által írt cikk az alperesek véleménye szerint elsősorban tényeket tartalmaz. Az alperes képviselői hangsúlyozták azt is, hogy a lap január 19-i számában közölték Kántor András Richárdné levelét, ami véleményük szerint önkéntes helyreigazításnak felel meg.

Pataki Árpád bíró kifejtette, hogy az olvasói levelek rovatban közzétett írás nem minősül helyreigazításnak, így a per folyamán azt ilyen módon nem tudja a bíróság figyelembe venni.
A tárgyaláson felmerült az, hogy a jelenlegi jogi szabályozás a bíróságokkal kapcsolatban nem egyértelmű, hiszen nem határozza meg pontosan, hogy a megyei bíróság esetében az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak kell-e gondoskodni ilyen esetben a jogi képviseletről, vagy azt maga a bíróság, illetve a bíróság elnöke is elláthatja-e.

Pataki Árpád bíró közölte, hogy ez a kérdés ilyen módon még nem merült fel, ezért azt meg fogja vizsgálni.

Az újabb tárgyalási napot március 12-re tűzte ki a bíró.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását