2024. július 23. - Lenke

Megvannak a Szépirodalmi Figyelő-díj nyertesei

Kalász Márton költő és Ambrus Lajos író kapja a Szépirodalmi Figyelő Alapítvány idei díjait - tájékoztatta Pápay György, az irodalmi, kritikai folyóirat főszerkesztője a csütörtöki átadási ünnepség előtt az MTI-t.
2008. május 15. csütörtök 13:03 - Hírextra

Beszámolt arról, hogy Kalász Márton költő életműve elismeréseként, Ambrus Lajos pedig írói tevékenységéért érdemelte ki a díjat, amelyet 2004-ben alapítottak.

A Szépirodalmi Figyelő a saját anyagok mellett a teljes irodalmi palettáról tallóz, több mint ötven nyomtatásban, valamint az interneten megjelenő orgánumból válogat verset, prózát egyaránt. Az előző években a díjazottakról a szemle rovatban megjelent írások alapján döntöttek. Tavaly anyagi okok miatt szüneteltették a szemléző rovatot, de hogy meglegyen a díjazás folytonossága, a kuratórium tagjai az íróportrék alapján döntöttek a díjazottak személyéről.

A kuratórium tagja Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke, Bednanics Gábor, a Fiatal Írók Szövetségének elnöke, Szilágyi Márton irodalomtörténész és Pápay György főszerkesztő.
Arra a kérdésre, vajon a jövőben újraindul-e a szemle rovat, Pápay György elmondta: mivel a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából ismét támogatásban részesülnek, a folyóirat újra 120 oldalon, új rovatokkal bővülve kerülhet az olvasókhoz.

Kalász Márton kétszeres József Attila-díjas költő, író, műfordító és kritikus a kortárs magyar irodalmi élet kimagasló alakja. Jelentős költői életműve mellett meghatározó fontosságúak német irodalmi műfordításai. Több mint húsz kötete jelent meg, egyebek mellett a Hajnali szekerek, Próba, Ünnep előtt, s prózagyűjteményei a Fejér megyei képeskönyv és a Tizedelőcédulák. 2001-től 2007-ig a Magyar Írószövetség elnöke volt.

Ambrus Lajos József Attila-díjas író a nyolcvanas évek végén került Berzsenyi Dániel szülőfalujába, Egyházashetyére. Írásainak ez a poétikus, apró falucska az egyik állandó szereplője. 1988-ban jelent meg első regénye, az Eldorádó, majd a Szókalauz című esszékötet, a Szombathelyi képek, a Lugas, 2005-ben pedig Az én szőlőhegyem. Társszerzőként jegyzi A magyar bor útja és az Édes szőlő, tüzes bor című monografikus albumokat. Ambrus Lajos egyebek mellett az Év könyve díjban is részesült.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását