2024. május 3. - Tímea, Irma

Rippl-Rónai kiállítás Szegeden

Rippl-Rónai József életművéről, négy alkotói ciklusáról kaphatnak szűk keresztmetszetet A Róma villa kincsei címmel a szegedi Móra Ferenc Múzeumban pénteken nyíló tárlat látogatói - közölte Horváth János, a kiállítás kurátora szerdán a Tisza-parti városba
2008. február 27. szerda 16:56 - Hírextra
A bemutatott alkotások többsége, húsz festmény és tizenöt grafika Rippl-Rónai József egykori otthonából, a kaposvári Róma villából származik, ahol ma a művész emlékmúzeuma működik. Ez a válogatás egészül ki a szegedi közgyűjtemény anyagából hat képpel - mondta a művészettörténész a tárlatot bemutató sajtótájékoztatón.

A kiállított műalkotások többsége Rippl-Rónai legmerészebb, harsányabb, saját maga által "kukoricás" képeknek nevezett korszakából származik. A Róma villában festett alkotások mellett azonban láthatóak az első, párizsi időszak szecessziós festményei, az 1900-as évek elején készült, a kisvárosi emberek világát bemutató enteriőrök, és az utolsó korszak pasztellportréi, például a Szeged építészetében fontos szerepet betöltő Lechner Ödön arcképe is.

A nagyközönség itt csodálhatja meg először Rippl-Rónai Nyilasy Sándorról, az ismert szegedi festőművészről készült portréját, amelyről a szakemberek nemrég bizonyították be, hogy valóban a művész alkotása - hangsúlyozta Horváth János.

Hozzátette: műalkotásokat archív fényképek nagyméretű nagyításai egészítik ki, melyeken a látogatók megismerhetik azt a helyszínt és környezetet, ahol Rippl-Rónai József dolgozott.

Rippl-Rónai József a posztimpresszionista és szecessziós törekvések egyik legnevesebb magyar képviselője, művészetét gazdag színvilág, bátran stilizáló vonaljáték, dekorativitás jellemzi. 1861-ben született Kaposvárott. 1884-ben iratkozott be a müncheni akadémiára, de 1887-ben már Párizsban élt, két éven át Munkácsy Mihály mellett dolgozott, s bekapcsolódott a francia modern művészeti életbe is. A századforduló után hazaköltözött, 1906-tól pedig többnyire a Kaposvár melletti Róma villában dolgozott. 1927. nov. 25-én hunyt el szülővárosában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását