2024. április 24. - György

Fiala és az amerikai vízum

Ma reggel Fiala János inkább külpolitikai vizekre evezett, persze magyar mellékzöngékkel. Két fő témája a hallgatókkal folytatott beszélgetésének az amerikai vízummentesség és Koszovó függetlenségének elismerése volt. De szóba került Fiala készülő könyve
2008. február 27. szerda 16:57 - Pálfi Rita

Külpolitikai téma, nyugodtabb hangvételű zenék, és talán éppen ennek köszönhetően kevesebb értékelhetetlen hallgatói betelefonálás jellemezte eleinte Fiala ma reggeli műsorát. Kicsit John nap volt, hiszen több John Mitchell szerzemény is elhangzott, és két John Lennon művet is hallhattunk feldolgozás formában.

Az első, hallgatókat is lázba hozó téma Koszovó függetlensége, pontosabban annak elismerése volt. A rögtönzött telefonos közvélemény-kutatás eredménye alapján a Kelj fel Jancsi! „népe” döntő többséggel elismerte Koszovó függetlenségét.

Fiala próbált itthoni húrokat is pengetni, véleményeket hallani a Nabucco kontra Kék Áramlat kérdésében. Bár érkezett pár hozzászólás, de közel sem mozgatott a telefon felé annyi embert, mint a nem sokkal később felmerülő témakör. Ennek kiindulópontja az a hír – is – volt, hogy a csehek még az idén vízummentes utazhatnak az Amerikai Egyesült Államokba. A tegnapi hírben még az is benne van, hogy cserébe életrajzi és biometrikus adatokat kell szolgáltatni a beutazóknak. A műsorban is elhangzott ennek kapcsán az a gondolat, hogy a különalkuban szerepet játszhatott az is, hogy a csehek rendkívül segítőkészek voltak a rakétavédelmi pajzs ügyben. Ezen felül meglehetősen engedékenynek bizonyultak a tárgyalások folyamán, hiszen beleegyeztek az előzetes beutazási engedélykérelembe. Itt persze már az Európai Unió is felemelte hangját, mivel ezt a többi EU-s polgára is szeretné kiterjeszteni az USA. Ez igaz sok szempontból megkönnyítené nálunk az utazni vágyók dolgát, azonban valamiféle fából vaskarika helyzetet is teremthet. Nem vízumkötelességet jelent, de majdnem azt. Az Unió ráadásul azért is nézi rossz szemmel ezeket az eseményeket, mert szerintük megosztottságot eredményezhet a vízummentességért küzdő országok között. Erre mondhatnák azt, hogy könnyű onnan Brüsszelből beszélni, meg el is várnánk az EU-tól, hogy Magyarország és a többi tagállam segítségére legyen ebben a „harcban”. Annyiban azonban igazuk van, hogy egységben az erő, az együttes fellépés lehet, hogy többre vihetné a régió országainak vízumszekerét.

Ami az Egyesült Államok oldaláról érthető a biztonsági intézkedések hangsúlyozása. Természetes, hogy egy ország, ahol – főleg szeptember 11-e óta – fokozottan erős a külső fenyegetettség érzése, szeretné pontosan tudni, hogy kik és milyen szándékkal érkeznek a területére. Kérdés, hogy szeretnénk-e olyan országba utazni, ahol már az utazás kezdete előtt komoly procedúrákon kell átesnünk. Gondolok például olyan rémtörténetekre, mint a snowboard versenyző, aki edzeni ment volna az Államokba, de elutasították a vízumkérelmét. De olyanra is, amikor az utolsó utáni pillanatban kegyeskednek megadni a beutazáshoz szükséges engedélyt. És akkor még nem is beszéltünk arról, amit az utóbbi hónapokban már annyira nem hangoztatnak, hogy nagyon sokan illegálisan vállalnának munkát az USA-ban, és ezért kell fokozottan ügyelniük arra, hogy kiket engednek be az országba. Rossz érzés, hogy egy látogatás előtt nekem bizonygatnom kell, hogy szándék az, és csak az, amit a kérelmemben leírtam. És ezt papírokkal is igazolnom kell.

Reménykedni van okunk így is, hiszen egyes híradások szerint még Bush elnöksége idején születhet megállapodás Magyarország és az Egyesült Államok közt vízumügyben.

Fiala műsorának további részében még két sarkalatos téma volt: Mehmet Károly (közismertebb nevén Karcsika) esete és Fiala lányához címzett levélregénye.

Mehmet Károly története jelenleg ott tart, hogy miután hazahozták Törökországból, majd anyukájának autójában drogot találtak, újra felmerült és kiderült, hogy apjával szeretne élni. Most a legújabb állás szerint a fiú visszatérhet Törökországba. Ez az ő döntése, és ebbe édesanyja is beleegyezett. Marad a kérdés, hogy akkor miért kellett Magyarországra hozni, amire persze válasz, hogy jogellenesen vitte el apja. Hogy most jogilag hogy áll a helyzet, és hogy a gyerek életében mekkora törést okozott az elmúlt egy-két év? Legalább olyan nehéz lenne megmondani, mint azt, hogy a kisfiút hazahozó Egymásért, Egy-másért Alapítvány és az NBH kapcsolata miből állt tulajdonképpen.

Az utolsó nagy témakör Fiala készülő könyve volt, ami igencsak a jövő zenéje, de füllel hallhatóan a műsorvezetőt kedvelő és nem kifejezetten szerető hallgatók érdeklődését is felkeltette a téma. A Kelfelj Jancsi végefelé elhangzott egy újabb „rejtvénydal” is. A hallgatóknak nem sikerült megfejteni az előadó kilétét, bár többen is érdeklődtek. Elárulom a „titkot”, már csak azért is, mert jó számról van szó: az Eels zenélt, a dal címe pedig: Old Shit/New Shit.

Akik későn keltek, vagy bármi másért elmulasztották volna a reggeli műsort, azoknak még azzal a jó hírrel is szolgálhatok, hogy ma éjjel fél 12-től 1 óráig meghallgathatják a műsor szerkesztett változatát a Pont FM 88.1-en.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását