2024. május 6. - Ivett, Frida

Újabb sorozatgyilkost ítéltek életfogytiglanra

Néhány napon belül a második sorozatgyilkost ítélték tényleges életfogytiglani börtönre Nagy-Britanniában. Levi Bellfield egykori kocsmai kidobóembert és szerződéses kerékbilincselőt hivatalosan két nő meggyilkolásáért és egy harmadik sérelmére elkövetett
2008. február 26. kedd 16:06 - Hírextra

A hatósági gyanú szerint azonban a szekrényméretű izomember több tucatnyi, akár kilencvennél is több korábbi támadás felelőse lehet.

Bellfield éjszakánként buszmegállók környékén portyázott kocsijával, és ha vékony testalkatú, egyedül utazó szőke nőket látott leszállni a buszról, felajánlotta nekik, hogy hazaviszi őket. Az elutasító válasz a három, rábizonyított eset közül kétszer a kiszemelt áldozatok életébe került: a 22 éves francia Amelie Delagrange-t és a 19 éves Marsha McDonnellt kalapáccsal verte agyon, a 18 éves Kate Sheedyt pedig autójával gázolta el.

Kate Sheedy életveszélyes sérüléseket szenvedett, ám túlélte a támadást és a per koronatanúja volt.
A tárgyalás során Bellfieldet egy 13 éves kislány, Milly Dowler hat évvel ezelőtt eltűnésének ügyében is a fő gyanúsítottnak nyilvánították, de a lassan összeálló képből az kezd kiderülni, hogy a most elítélt gyilkos személyében a brit kriminalisztika egyetemes történetének egyik legbrutálisabb bűnözőjét távolították el végleg az utcáról.

A bírósági eljárás során felmerült adatok szerint Bellfield ugyanis legalább két évtizedig vadászott fiatal nőkre és lányokra London jómódú negyedeiben, és akár húsz támadásért is felelősség terhelheti.

A The Daily Telegraph kedden azonban olyan értesüléseket közölt, amelyek szerint Bellfield neve 1996 és 2004 között 92 bűncselekmény esetében szerepelt a gyanúsítottak listáján, ám eljárási hibák sorozata miatt a rendőrség soha nem kapcsolta össze ezeket az eseteket.

A hatóságok mindemellett most már azt is gyanítják, hogy Bellfield lovak lenyugtatására használt szerrel kábított el több gyermekkorú lányt, és kocsijában megerőszakolta őket.

A Scotland Yard most külön ügyosztályt hoz létre azoknak a bűncselekményeknek a feltárására, amelyekben Bellfield neve gyanúsítottként felmerült; az első menetben 14 vizsgálati aktát nyitnak meg újra.

Legutóbb múlt pénteken ítéltek szabadlábra helyezés lehetősége nélküli, tényleges életfogytiglani elzárásra egy brit sorozatgyilkost. A 49 éves Steve Wright, a világhírű Queen Elizabeth 2 luxus óceánjáró egykori pincére a vád szerint 2006 végén, alig néhány nap alatt öt prostituáltat fojtott meg a bűnözést addig szinte csak hírből ismerő kelet-angliai Ipswich városkában.

Nagy-Britanniában jelenleg 36 bűnöző van rács mögött ténylegesen élete végéig szóló ítélet alapján.
A két legutóbbi eset nyomán felmerült a halálbüntetés visszaállításának gondolata. A The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap megszavaztatta olvasóit a kérdésről, és a lap szerint a 95 ezer betelefonáló 99 százaléka pártolná a hivatalosan 1969-ben eltörölt halálbüntetés újbóli lehetővé tételét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását