2024. május 5. - Györgyi

Gyurcsány a Déli Áramlatról és a Nabuccoról

Gyurcsány Ferenc szerint abban az esetben lenne igaz az az ellenzéki állítás, hogy Magyarország a Déli Áramlat okán szembefordul Európával, ha Németországot, Ausztriát és Olaszországot nem tekintjük európai országnak.
2008. február 26. kedd 18:04 - Hírextra

A miniszterelnök keddi blogjában emlékeztetett arra: a franciák, a belgák, a görögök és a bolgárok is megállapodták már Oroszországgal, így "elég nagy butaságnak" hangzik, hogy szembe megyünk Európával.

Magyarországnak az az érdeke, hogy megépüljön a Déli Áramlat is és a Nabucco is, azért, hogy legyen választási lehetőségünk - szögezte le.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: a verseny jó Magyarországnak, a kiszolgáltatottság viszont rossz.
A kormányfő sikernek tartja, hogy elérték: a vezetéket építő és működtető magyarországi vállalatban Oroszországnak ne legyen többsége, ötven-ötven százalékos legyen a tulajdoni arány, és ne külföldi, hanem magyar joghatóság alá rendeljék, azaz magyar cégbírósággal jegyeztessék be, a létrejövő céget.

Ennek a vállalatnak a fele magyar állami tulajdonban lesz, nem engedjük át magáncégnek azért, mert ez kulcsfontosságú stratégiai befektetés - közölte.

Gyurcsány Ferenc blogjában arról is írt: kevés bonyolultabb és felelősségteljesebb témakör van, mint Európában energiaügyekről tárgyalni vagy megállapodni, különösen Magyarország esetében, amely energiafelhasználásának nagy részét importforrásokból fedezi, a gázellátás terén pedig az Európai Unióban az egyik leginkább a külföldtől függő tagállam.

Blogbejegyzésében a miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy Magyarországra most két gázvezeték érkezik, de az ország nem látható el az Ukrajnából érkező szállítások megszakadása esetén, így az országnak elemi érdeke, hogy új irányokból új vezetékek épüljenek, amelyek csökkentik kiszolgáltatottságunkat.

A kormányfő felhívta a figyelmet arra, a Nabucco tető alá hozásában Magyarország fontos szerepet vállalt azzal, hogy előkészíti az öt ország között megkötendő kormányközi megállapodást, amelynek tervezetét az elmúlt napokban adtak át partnereiknek.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, a két vezeték nem zárja ki egymást, elférnek egymás mellett, de
kétségtelenül létezik egyfajta verseny az egyes programok között.

Nekünk az áll érdekünkben, hogy minél több vezeték érje el Magyarországot, ráadásul az ezekben folyó gáz árban, kondíciókban versengjen egymással - írta a blogjában a miniszterelnök.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Szifo
2008. február 26. 19:14
Teljes mértékben egyetértek Gyurcsány álláspontjával.
A Fidesz az égvilágon mindenre ráugrik, mindent ellenez, még akkor is, ha ezzel szembe megy Magyarország érdekeivel. (Mit számít, minél rosszabb, annál jobb!)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását