2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A mentelmi bizottság döntései

A mentelmi bizottság azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy ne függessze fel Bencsik János (Fidesz) és Havas Szófia (MSZP) mentelmi jogát - mondta a testület szakértője a bizottság keddi ülését követően az MTI-nek.
2008. május 6. kedd 14:23 - Hírextra
Bencsik János, Tatabánya polgármestere ellen egy ügy keretében két magánszemély tett feljelentést. Egyikük, egy volt önkormányzati képviselő Bencsik Jánosnak a helyi sajtóban vele kapcsolatban tett nyilatkozatát sérelmezte, ezért tett feljelentést.

A másik feljelentő, egy helyi magánnyomozó azt sérelmezte, hogy a polgármester egy számára megküldött névtelen e-mailt - amely szerint a magánnyomozót korábban szabálysértési eljárásban elmarasztaltak - megküldött a megyei rendőrkapitányságnak. A sértett szerint Bencsik János ezzel elkövette a különleges személyes adatokkal való visszaélés bűntettét, illetve a rágalmazás bűntettét.

A bizottság a feljelentést zaklató jellegűnek ítélte, olyannak, ami a mentelmi jog felfüggesztése esetén ártanak az Országgyűlés tekintélyének - mondta a bizottság munkatársa.

A parlamenti testület Havas Szófia (MSZP) mentelmi jogának felfüggesztését sem javasolja z Országgyűlésnek; ezt a döntést a testület többségi szavazattal hozta meg.

Havas Szófia ellen Kázmér Tibor, a fővárosi János Kórház volt főigazgatója tett feljelentést. A bizottság az ügy tárgyalását korábban kezdte, ám felfüggesztette, mert további iratokat kértek a bíróságtól.

A mentelmi bizottság kedden úgy döntött, visszavonja a 2003. decemberében a kettős vagyonnyilatkozat-tétel elkerülése érdekében hozott állásfoglalását. Utóbbi alapján az országgyűlési és önkormányzati képviselőséget, valamint polgármesteri tisztséget párhuzamosan betöltő személyeknek, illetve hozzátartozójuknak elegendő volt, ha az Országgyűlés mentelmi bizottságához nyújtották be vagyonnyilatkozatukat, a bizottság erről kiállított egy igazolást, amit a képviselő hitelesített vagyonnyilatkozatának másolatával együtt megküldött az érintett önkormányzat jegyzőjének.

A visszavonás indoklásaként a szakértő elmondta: Kósa Lajos fideszes képviselő, Debrecen polgármestere az Országgyűlés elnökéhez intézett beadványában állásfoglalását és közbenjárását kérte azon helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettsége kapcsán, akik egyidejűleg országgyűlési képviselők is.

A politikus a mentelmi bizottság korábbi állásfoglalását vitatta, és ezt követően a testület úgy foglalt állást, hogy az érintetteknek külön-külön kell eleget tenniük bevallásuknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását