2024. április 26. - Ervin

Szombaton kezdődik a Salzburgi Fesztivál

Szombaton kezdődik az idei Salzburgi Fesztivál, amelynek számos hírességet felvonultató ambíciózus műsorában - idén először - Bartók Kékszakállújának operaelőadása is szerepel.
2008. július 25. péntek 23:58 - Hírextra

Augusztus 31-ig számos opera, koncert és színházi esemény vonzza a kultúra szerelmeseit Mozart városába, amely ezúttal is számos zenei eseménnyel tiszteleg nagy szülötte előtt, de megemlékezik a 100 éve született Herbert von Karajanról is, aki több mint 30 éven át, 1956-tól 1989-ig irányította a híres fesztivált.


A Salzburger Festpiele számai tiszteletet parancsolnak: 50 millió eurós (11,6 milliárd forint) költségvetés, 200 ezer várható néző és akár 370 eurós jegyárak.


A német Jürgen Flimm, aki tavaly óta művészeti igazgatója a fesztiválnak, három koncertre hívta meg a Bécsi Szimfonikusokat, a Karajan által naggyá tett zenekar többek között Brahms Német Requiemjével lép fel.


Ugyancsak a nagy dirigens előtti főhajtás, hogy műsorra tűzték Verdi Otellóját, amelyet a múlt század hetvenes éveiben Karajan vezényelt és rendezett Salzburgban. Ezúttal a brit Stephen Langridge állítja színpadra, a Flimm által iden választott mottó jegyében: "A szerelem legyen olyan erős, mint a halál". Ehhez a jelmondathoz illik Charles Gounod Rómeó és Júliája is, amelyet még soha nem játszottak a salzburgi zeneünnepen. Az orosz-osztrák Anna Netrebko, az előző salzburgi fesztiválok szenzációja idén távol marad, mert kisbabát vár, így kedvelt partnerének, a francia-mexikói Rolando Villazónnak helyette a fiatal grúz Nino Machaidze lesz a színpadi párja.


A nem koncertszerű, hanem operaelőadásban Salzburgban először színre kerülő Bartók-operának, A kékszakállú herceg várának rendezője Johan Simons, a holland színházi élet fenegyereke lesz. Ugyancsak premier a salzburgi színpadon Antonín Dvorak Ruszalkája, amelyet ebben a városban még nem játszottak.


Mozart két operája is szerepel az idei műsoron. A két évvel ezelőtt Anna Netrebkóval nagy sikert aratott Figaro házassága rendezője, Claus Guth állítja színpadra a Don Giovannit, és a tavalyi Varázsfuvola is folytatja pályafutását.


Mindez nem jelenti, hogy Salzburg csak a múlt felé fordul: a kortárs zenét tavaly Giacinto Scelsi képviselte, idén Salvatore Sciarrino olasz komponista. A művészeti igazgató ezzel is rá akar cáfolni azokra, akik Salzburgban csak egy jómódú elit találkozóhelyét látják, és kiemeli elkötelezettségét a fiatalság és a jövő mellett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását