2024. április 20. - Tivadar

Tudománynapi rendezvényáradat

Több mint négyszáz rendezvényt tartanak a magyar tudomány napjához, november 3-ához kapcsolódóan országszerte, az egyhónapos programsorozat fő témája: "A tudomány iskolája" - közölte a Magyar Tudományos Akadémia az MTI-vel.
2007. november 3. szombat 09:43 - Hírextra
A magyar tudomány napját 1997 óta ünnepli a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). Az Országgyűlés 2003-ban nyilvánította hivatalosan a magyar tudomány ünnepévé november 3-át, azt a napot, amikor 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudós Társaság alapításának céljára.

A rendezvénysorozat célja a tudomány és a kutatómunka népszerűsítése, a hazai tudományos kutatás eredményeinek bemutatása. Az esemény fővédnöke Sólyom László köztársasági elnök és Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke.

A programok az idén is egy központi téma köré csoportosulnak. "A tudomány iskolája" megjelölés egyszerre utal arra, hogy a tudománynak, a kutatásnak fontos szerepe van az oktatásban, s fordítva: fontos a tudományos utánpótlás szempontjából, hogy az oktatás minél magasabb színvonalú legyen. E gondolat jegyében az ünnepi programsorozat hivatalos megnyitóját jövő hétfőn egy középiskolában, a Városmajori Gimnáziumban tartják.

Az újdonságok szerepel, hogy a tudományt az idén kiviszik az érdeklődők közé: bevásárlóközpontokban és metróaluljárókban tartanak látványos kísérleteket, prezentációkat.
A korábbi évek gyakorlatától eltérően az idén a tudomány ünnepének lesz hivatalos zárórendezvénye is: a november 30-i szakmai konferencián a tudomány iskolai megjelenéséről, az egy életen át való tanulásról esik majd szó.

Az ez évi programban egyebek közt szerepel környezetvédelmi tudományos ülésszak a "klímaváltozásra való felkészülés jegyében", s szó lesz az energiatakarékosságról és a "takarékos" energiákról is.

"Szép, új világ?" címmel napjaink kommunikációjának kérdéseiről rendeznek eszmecserét. Tudós iskolapad címmel kiállítást rendeznek, s tárlat nyílik az Eötvös Collegium tudós tanárairól is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását