2024. április 19. - Emma

A közép-európai zöldpártok nyilatkozata

Az égetőmű bezárása érdekében a Zöld Demokraták a február 22-23. között közép-európai zöld pártok konferenciájának résztvevőivel közösen hívják fel a magyar kormány figyelmét arra, hogy sürgősen tegyen lépéseket az égetőmű azonnali bezárása érdekében
2008. február 24. vasárnap 15:32 - Hírextra

Éppen tíz évvel ezelőtt a Zöld Demokraták számára világossá vált, hogy nem képesek hatással lenni a magyar hatóságokra abban, hogy bezárják a győr-bácsai veszélyes hulladékégető művet.
Ezért segítségért fordultak az Európai Parlament Zöld Csoportjához. Kérésükre Alexander de Roo, az Európa Parlament Környezetvédelmi Bizottságának alelnöke meglátogatta az üzemet. Látogatásakor de Roo kijelentette: "Egy ilyen üzem nem működhetne az Európai Unióban." Akkor a tulajdonosok ígéretet tettek a hiányosságok megszüntetésére.

2002-ben az égetőmű működése során 50 százalékkal túllépte a megengedett dioxin-kibocsátási határértéket. Ezt követően a hatóságoknak szigorú intézkedéseket kellett volna hozniuk, ezzel szemben a jelenlegi robbanást is inkább elkendőzik, és nem adnak neki sajtónyilvánosságot.

Azóta Magyarország az Európai Unió tagja lett, de a Zöld Demokraták nem tudták elérni, hogy a győr-bácsai égetőmű a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően működjön. Erősen szennyezi a levegőt, és nagyon veszélyes a szomszédos terület élővilágára. Ezért a Zöld Demokraták különféle akciókban, például 2004-ben egy tüntetéssel is felhívták a figyelmet az égetőmű működésének veszélyeire.

Most, az égetőmű 2008. február 22-én pénteken történt robbanása után ismét világossá vált, hogy az üzem komolyan veszélyezteti a környezetet és a környék lakóinak életet. A magyar hatóságok komoly hibát követtek el, amikor szemet hunytak az ellenőrzés hiányosságai felett. Az égetőmű bezárása érdekében a Zöld Demokraták a Február 22-23. között közép-európai zöld pártok konferenciájának résztvevőivel közösen hívják fel a magyar kormány figyelmét arra, hogy sürgősen tegyen lépéseket az égetőmű azonnali bezárása érdekében.

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását