2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nem találtak káros anyagot a Tiszában

Nem találtak semmilyen káros anyagot a Tisza vizében a romániai nehézfényszennyezés után, így péntek délután megszüntették a másodfokú vízminőségvédelmi készültséget a folyó szabolcsi határszelvényében - közölte a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetv
2008. augusztus 1. péntek 15:11 - Hírextra

A rendszeresen vett vízminták laboratóriumi eredménye az utóbbi két napban sem jelzett szennyeződést a folyóban, ezért a készenlétet megszüntette a felügyelőség - mondta Szentesi Péter.
Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a Tisza vizének rendszeres vizsgálatát a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium rendelte el a múlt vasárnap, azután, hogy a romániai Borsabányánál egy gát átvágását követően zagy folyt ki egy tározóból.


Káros anyag végül nem jutott el a Tisza magyarországi szakaszára, mert az áradó Csiszla-patak és a Visó folyó vize feloldotta, felhígította azt, illetve a román hatóságok körgát építésével lokalizálni tudták a szennyeződést.


A nyíregyházi környezetvédelmi felügyelőség munkatársai hétfőn, egyetlen alkalommal találtak a megengedettnél valamivel nagyobb, de az egészségügyi határértéknél alacsonyabb kadmiumszintet a Tisza vizében, az anyag azonban nagy valószínűséggel nem a borsabányai gátátvágás következtében került a folyóba.


A Tiszán 2000 februárjában ciánszennyeződés okozott a becslések szerint mintegy 2 milliárd forintos kárt az élővilágban, akkor egy borsabányai cég tározójából gátszakadás miatt jutott ki a mérgező anyag. Ugyancsak 2000-ben, márciusban szintén borsabányai eredetű nehézfémszennyeződés vonult le a folyón, jelentős árhullám közepette, így csak kisebb károk keletkeztek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását