2024. április 28. - Valéria

A Macbethet bemutatják

A Macbeth című Skakespeare-darab és Az öldöklő angyal első színpadi bemutatója is látható a március 14-én kezdődő Budapesti Tavaszi Fesztiválon (BTF). William Shakespeare művét a Katona József Színház mutatja be a fesztivál nyitónapján, március 14-én, Zsá
2008. február 22. péntek 08:55 - Hírextra
A fesztivál szervezői felhívták a figyelmet arra, hogy Shakespeare "véres-babonás történetet elmesélő drámája" nem tartozik a szerző leggyakrabban játszott színdarabjai közé; azt a színházi babona mindig balszerencsés darabnak tartotta.

"Legendák keringenek a hozzá fűződő bukásokról, megsérült, meghalt, pályájukat feladó (vagy csak a szerepbe belebukó) színészekről; talán nem egészen véletlen, hogy magyar színpadon is viszonylag kevés emlékezetes bemutató kötődik a drámához" - írták a darabról, hozzátéve: a Katona József Színház nem ad a babonákra, a 25. születésnapját ünneplő teátrum remek szereposztásban mutatja be a skót thán történetét.

Luis Bunuel Az öldöklő angyal című, 1962-ben Mexikóban forgatott filmjének forgatókönyve alapján készült az a színpadi változat, amely március 17-én és 25-én látható a Petőfi Irodalmi Múzeumban, Pelsőczy Réka rendezésében. A művet a szervezők közlése szerint színházban még nem mutatták be.

A spanyol szerző szürrealista alkotása csoportpszichológiai tanulmány, az elembertelenedett világ lélekrajza. A történet szerint a Nobile házaspár egy operaelőadás után a házában vacsorát ad a barátainak. A vacsora után a résztvevők megmagyarázhatatlan okból nem képesek elmenni a helyszínről, a rendőrök és az újságírók pedig nem képesek bemenni a nyitott kapun. A napokig tartó összezártságtól a társaság egyre kétségbeesettebb és hisztérikusabb lesz.

Az öldöklő angyal című előadás az alkotók várakozása szerint "nem a film halvány lenyomata", hanem élő, húsba vágó történet, olyan "akció- vagy veszély-színház", amelyben a nézők is a cselekmény szereplőivé válnak. Közelről nézik, egy végsőkig kiszolgáltatott helyzetben az ember hogyan veszíti el minden díszét, ráaggatott külsőségét, s miként szembesül lecsupaszított önmagával.

A szerepeket az Örkény Színház és a Krétakör Színház művészei játsszák, fellép többek között Gálffi László, Kerekes Éva, Haumann Máté, Sáfár Kovács Zsolt, Wierdl Eszter, Bíró Kriszta, Hernádi Csaba, Széles László.

A Budapesti Kamaraszínházban (Tivoli) március 25-én mutatja be a 10 éves Baltazár Színház a Kőválasz című előadást, amelyet Elek Dóra rendez. A darabot Vörös István írta, a zene Darvas Ferenc munkája, a koreográfiát Dékány Edit készítette.

Közreműködik a Baltazár Színház színészei mellett Varga Klári, Kecskés Karina, Müller Péter Sziámi, Lukács Ábel, Darvas Ferenc. Az 1998-ban alakult Baltazár Színház az egyetlen hivatásos magyar színtársulat, amely értelmi fogyatékos színészeket foglalkoztat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását