2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Díjazták a porcelánt

A meisseni porcelán-manufaktúrának ítélték oda az idei Európai Kulturális Díjat, ez az első eset, hogy árutermelő vállalatot tüntettek ki vele- a Köln melletti Wettweiss székhelyű Európai Kulturális Fórum.
2008. február 23. szombat 12:45 - Hírextra
"Az európai porcelánnak 1708-ban Johann Friedrich Böttger és csapata által kidolgozott első receptjeiből kiindulva megalapította a manufaktúra az európai porcelángyártást. A találmány döntően befolyásolta az európai asztali és terítési kultúra megváltozását és mindmáig befolyással bír a kézműves iparra és a kerámia technikára" - indokolta döntését a fórum.

Johann Friedrich Böttger (1682-1719) német alkimista előállította a vörös kőcserepet (1704) és a fehér porcelánt (1708). 1710-től a meisseni porcelán-manufaktúra vezetője volt.

A pénzjutalommal nem járó díj átadására március 13-án kerül sor Meissenben. Aznap nyílik meg Albrechtsburgban az "Európai porcelántól a kerámiai csúcstechnikáig - Háromszáz év porcelángyártás Szászországban" elnevezésű kiállítás is.

A Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter kezdeményezésére alapított Európai Kulturális Fórum 1993 óta a kultúra, a politika, a gazdaság és az intézmények területén tevékenykedő olyan személyeket tüntetett ki, akik a sokrétű kultúra és a szociális elkötelezettség terén érdemeket szereztek. Az eddig díjazottak között van Johannes Rau volt német szövetségi elnök (1931-2006), az Isztanbuli Kulturális Alapítvány és a Zágrábi Zenei Biennálé is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását