2024. április 26. - Ervin

Tízezren a Magyar Gárda ellen

Alig két hét alatt több tízezer aláírást gyűjtött össze az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) a Magyar Gárda és más félkatonai szervezetek betiltását célzó törvénymódosítás érdekében - mondta Kolompár Orbán OCÖ-elnök pénteken az MTI-nek.
2008. február 22. péntek 14:28 - Hírextra
A roma politikus a szervezet Dohány utcai székházában arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy több települési kisebbségi önkormányzat és civil szervezet, roma és nem roma ember csatlakozott a február 7-én indított kezdeményezésükhöz, noha nem folytatnak kampányt a törvénymódosítási kezdeményezéshez szükséges 50 ezer aláírás összegyűjtése érdekében.

Kolompár Orbán úgy fogalmazott: az aláírásgyűjtés nem cigányügy, nem a cigány-magyar ellentétről, hanem a demokráciáról és az azt megkérdőjelezőkről szól. Közlése szerint több vezető kormánypárti és ellenzéki politikus, közéleti személyiség is aláírásával támogatta kezdeményezésüket, de konkrét neveket nem kívánt mondani.

Az OCÖ elnöke azt mondta: eddigi akciójuk sikerességének első eredménye, hogy ráirányította a nagypolitika figyelmét arra, hogy egyes emberek, szervezetek a cigányok kárán akarnak politikai hasznot szerezni. Akciójukkal nemcsak a Magyar Gárda betiltását szeretnék elérni, hanem olyan törvény megalkotását kérik az Országgyűléstől, hogy félelmet keltő félkatonai, politikai szervezetek ne alakulhassanak Magyarországon.

"Legalább ötvenezer roma és nem roma ember aláírásával bebizonyítjuk, hogy szolidaritással, összefogással megteremthetjük a társadalmi békét" - jelentette ki Kolompár Orbán. Hozzátette: tervek szerint az összegyűjtött íveket még a március 9-ei népszavazás előtt átadják az Országgyűlésnek.

Az OCÖ elnöke elmondta: nagy érdeklődéssel várják április 14-ét, ugyanis a Fővárosi Bíróság erre a napra tűzte ki a Magyar Gárda megszűntetése érdekében indított per tárgyalását.

A roma érdek-képviseleti szervezet a Magyar Gárdát életre hívó Jobbik Magyarországért Mozgalom fővárosi, Villányi úti székháza előtt január 23-án jelentette be aláírás-gyűjtési szándékát, amit az OCÖ közgyűlése egy héttel később ellenszavazat és tartózkodás nélküli határozatban fogadott el.
Az aláírásgyűjtő íven a következő szöveg szerepel: "támogatom, hogy az Országgyűlés törvényben tiltsa meg a társadalmi szervezeteknek és politikai pártoknak katonai szervezettségű, vagy fegyveres erőszakszervezetre irányuló tulajdonságokkal rendelkező csoportosulások létrehozását, működtetését és támogatását, a politikai, társadalmi szervezetek tagjait a törvény tiltsa le egyenruha, formaruha viselésétől, tevékenységük során a fegyveres erőszakszervezetekre jellemző tulajdonságok gyakorlásától".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását