2024. április 27. - Zita

A világ leggyorsabb számítógépe

A világ legnagyobb teljesítményű, civil tudományos kutatásokat támogató szuperszámítógépét helyezték üzembe pénteken a németországi Jülich Kutatási Központban (FZJ). A JUGENE összesen 16 telefonfülke-nagyságú szekrényt foglal el és 65 536 processzor van b
2008. február 22. péntek 14:24 - Hírextra
Másodpercenként 167,3 billió matematikai művelet elvégzésére képes. Ez akkora teljesítmény, mintha minden egyes ember összehangoltan és meghatározott sorrendben több mint 30 ezer műveletet végezne el másodpercenként.

A hatalmas gépteremben felállított szuperszámítógépet Jürgen Rüttgers, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke indította el, és két "testvérével" (JUMP, JUBL) együtt európai kutatócsoportok dolgoznak majd vele.

A gépeket olyan feladatokra használják, amelyeket a klasszikus kísérleti módszerekkel nem lehet elvégezni, mert túl drága lenne, vagy fizikailag-technikailag kivitelezhetetlen, vagy etikai problémákat vetne fel. A jülichi szuperszámítógépek használatára pályázni kell, egy független bizottság dönti el, hogy melyik csoport dolgozhat és mennyi gépidőt kap.

A bizottság kizárólag civil, tehát nem kormányzati megbízásból folytatott hadászati vagy nemzetbiztonsági célú kutatási terveket fogad be. Az FZJ honlapján olvasható ismertető szerint a projektek között van például a galaxis- és csillagképződést vizsgáló kutatás, a földrétegek mozgását elemző vizsgálat és tűzvédelmi kiürítési tervek optimalizálását szolgáló szimulációs kísérlet.

A JUGENE a legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép Európában. Az IBM fejlesztése, a BlueGene család második, P-jelzésű generációjának első darabja. A világ legerősebb számítógépes rendszereit rangsoroló listán (www.top500.org) a második helyen áll. Az első az IBM és az Egyesült Államok Nemzeti Nukleáris Biztonsági Hivatalának (NNSA) közös fejlesztésű, BlueGene/L típusú szuperszámítógépe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását