2024. május 3. - Tímea, Irma

Átadták a Szabad Magyarországért Emléklapokat

Gyurcsány Ferenc szerint sem a nemzet, sem egyetlenegy tagja nem egyenesítheti ki utólag történetének és egyéni életének kacskaringóit, és tiszteli azokat, akik a kacskaringók helyett az egyenes utat választották. A miniszterelnök erről a Szabad Magyarors
2008. február 22. péntek 17:13 - Hírextra
A kormányfő hangsúlyozta: az emléklap tiszteletet jelez, és egyben nyilvános állásfoglalás is abban a tekintetben, hogy "nem méricskélünk, nem próbálunk meg menteni menthetetlent, nem próbálunk meg kibúvót keresni, hogy miért ne cselekedjünk, hanem tesszük a dolgunkat a szabadság, a demokratikus Magyarország megőrzése érdekében".

Gyurcsány Ferenc úgy látja, a harmadik Magyar Köztársaság polgárai megtanulták a történelmi leckét, hogy nem támogatható a szabadság ügye, ha elvész a képesség arra, hogy tiszteletben tartsák minden ember jogát többek közt a szabad gondolkodáshoz, illetve a szólás- és a gyülekezési szabadsághoz.

Nincs olyan demokratikus erény, ami felhatalmazhat arra bárkit is, hogy korlátozza a polgári közösség vagy annak bármely tagja szabadságát - tette hozzá a miniszterelnök.

A Szabad Magyarországért Emléklap, illetve posztumusz emléklap azoknak adományozható, akik 1945. január 1. és 1956. október 23. között a független és demokratikus Magyarország megvalósításáért tevékenykedtek, és akiket emiatt háromévi vagy ezt meghaladó szabadságvesztésre ítéltek, vagy kivégeztek.

A miniszterelnök 15 emléklapot adott át, a kitüntetettek közül ketten külföldön kapják meg az elismerést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását