2024. május 14. - Bonifác

A Roma Chartáról tárgyaltak

Országos konferencián tárgyalták meg a Roma Charta célkitűzéseit pénteken Budapesten, amelyen többek között a hiányzó nemzetiségi alapintézmények létrehozását, a roma nyelv védelmét és esélyegyenlőségi programok kidolgozását sürgették - közölte Borbáth Er
2008. február 22. péntek 18:36 - Hírextra

A cigányság-identitás, kultúra, történelem című rendezvényen Borbáth Erika megnyitó beszédében elmondta: az általános kulturális színvonal emelésével a roma népesség szociális hátrányának felszámolása is elérhető. Kiemelte, hogy a többségi társadalom és a kisebbségek között a párbeszéd szintén a kultúra közvetítésével érhető el.

A Roma Charta tervezetének a konferencián közreadott szövege szerint: "Nemzetiségnek tartjuk magunkat, olyan nemzetiségnek, amely több nyelvi- és kulturális jellemzők által meghatározott csoportból áll. Ugyanakkor van közös roma identitástudatunk, összetartozás-érzetünk."

A dokumentum a roma identitásképről megjegyezte, hogy egyrészt személyes, családi, rokonsági és baráti, másrészt "hazához, nemzethez, európaisághoz, emberiséghez" való kötődéseket jelent. Ennek megfelelően kimondta, hogy "szolidárisak vagyunk a más országokban élő romákkal".

A dokumentum ezzel együtt a rendszerváltozás egyik nagy kárvallottjának mondta a romákat. Véleményük szerint "elnyomorodást, munkanélküliséget, lakhatási és létbizonytalanságot okozott" a pártállam felszámolása a romák számára, ami "a társadalom átlagát hétszereses meghaladó arányban sújtotta" őket.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman Romák a magyar történelemben című előadásában hangsúlyozta, hogy a roma identitás elmélyítése érdekében tudományos igényű, a romák történetét komplex módon feltáró munkákra van szükség. Azt mondta, ezekben a művekben azt kell leginkább érzékeltetni, hogy miként jelentek és jelennek meg a cigányok a társadalomban, "mit gondolnak erről a romák és mit gondol erről a többségi társadalom".

Felhívta a figyelmet, hogy nagy társadalmi kataklizma esetén rendszerint előfordul, hogy egyes társadalmi csoportok előtérbe kerülnek, konkréten ehhez kapcsolódóan a romák 1944-1945-ös üldözését emelte ki. Utalt arra is, hogy 1945 után "a lehető legmélyebb szegénység köszöntött a romákra", akik addig mezőgazdasági idénymunkásként a nagybirtokokon dolgoztak.

A földosztás után azonban a nagybirtokok megszűnésével nem volt hol dolgozniuk, megélhetésüket vesztették, ennek ellensúlyozására született meg az 1961-es párthatározat felzárkóztatásukra. Ugyanilyen célzattal később csak a kilencvenes évek közepétől hoztak romákat érintő intézkedéscsomagokat - mutatott rá.

A kisebbségi ombudsman szólt arról, hogy az állami beavatkozások a romákkal kapcsolatos társadalmi válságot felszámolhatják. Ugyanakkor annak is hangot adott, hogy a többségi társadalom segítségére fogadóképesnek kell lennie a kisebbségnek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását