2024. május 7. - Gizella

A romák megsínylik a vizitdíjat

A vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj bevezetése a cigányságot sújtja leginkább: Zala megyében 85-90 százalékuknak nincs állandó munkahelye, többnyire alkalmi munkákból, szociális segélyekből élnek - közölte Vajda László, a térségi közgyűlés kisebbség
2008. február 22. péntek 14:52 - Hírextra
Vajda László szerint a roma családok többsége nem rendelkezik egészségügyi biztosítással, és kérdéses, hogy miből tudják majd a jövőben kifizetni a szakellátást, az útiköltséget és a kórházi napidíjat.

Rámutatott arra, hogy Zala megyében a roma családok többsége putriban, kunyhókban, telepeken él, lakhatási és egészségügyi helyzetük miatt a cigány népcsoport átlagéletkora 10-15 évvel rövidebb. Tudomása szerint jelenleg Zala megyében mindössze 15-20 olyan roma származású ember él, aki betöltötte a 70. életévét. Szerinte kétséges, hogy az egészségbiztosítási pénztárak milyen feltételek mellett kötnek majd a roma családokkal szerződést.

A cigányság oktatási helyzetről Vajda László elmondta, hogy már az alsó tagozatban is súlyos problémák vannak. A kisebb településeken megszűntek az iskolák, a szülők sok esetben az utazási és az étkezési díjat sem tudják kifizetni, és nem képesek biztosítani a tehetséges roma fiatalok tandíját sem.

Vajda László megemlítette: bíztak abban, hogy Teleki László szocialista országgyűlési képviselő a cigány kisebbség érdekeit védve nem szavazza meg az egészségbiztosítási törvényt. Ennek kapcsán kijelentette: a roma politikusok nem a cigányság érdekeit képviselik, ezért a romáknak a március 9-i népszavazáson a saját érdekeiket képviselve kell leadniuk szavazatukat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását