2024. április 24. - György

A rendőrség és a romák

Bár a rendőrség és a romák között szervezeti szinten az elmúlt évtizedben szorosabbra fűződött a kapcsolat, a rendvédelmi szervek állománya és a kisebbség közötti integrációban vannak hiányosságok - fogalmazódott meg egy, a témában rendezett hétfői nemzet
2008. február 18. hétfő 15:48 - Hírextra

Kökényesi Antal, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főigazgatója az Európa Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesület szervezésében tartott nemzetközi roma rendvédelmi konferencia megnyitóján emlékezetett: az ORFK 1997-ben, a megyei kapitányságok 2001-ben indítottak roma fiatalok számára ösztöndíjprogramot, és ennek köszönhetően évente egyre több roma fiatal kerülhet be a szakközépiskola elvégzése után a rendőri állományba. Tavaly 16 fiatal vehetett részt a programban - tette hozzá.

A vezérőrnagy felidézte: az ORFK és az Országos Cigány Önkormányzat között 1999-ben jött létre egy együttműködési megállapodás, és ennek értelmében rendőrségi összekötő tiszti és roma koordinátori hálózat épült ki, amit megyei szinteken is továbbfejlesztettek. Kökényesi Antal, mint volt Borsod megyei rendőrfőkapitány megjegyezte, 83 ilyen együttműködési megállapodást kötött a megye és a hozzá tartozó 10 kapitányság.

Az ORFK bűnügyi főigazgatója azt mondta: még formálódik a cigány identitás, a gyökerek vállalása még nem tart azon a szinten, hogy az teljes mértékben befogadó legyen, de az előítélet lebontása a romák oldaláról is érzékelhető.

"El kell ismerni, hogy a rendőrségnek is van tennivalója abban a tekintetben, hogy esetenként ne adjunk okot arra, hogy a bizalom irányunkban töretlen legyen" - tette hozzá.

A vezérőrnagy szerint minőségi javítására van szükség, ugyanis a rendőr, aki munkája során gyakran kerül konfrontatív helyzetbe a kisebbséghez tartozókkal is, intézkedésének jog- és szakszerűsége, kulturáltsága önmagában is fokmérője a jogállamiságnak és a demokráciának.

Lévai Katalin európai parlamenti képviselő (MSZP) azt mondta: láthatóvá, pártpolitikai kérdések fölé kell helyezni a romaügyet, küzdeni kell a diszkrimináció ellen a foglalkoztatás, az oktatás területén, de jelentős problémának tartotta azt is, hogy Európában felerősödött a rasszizmus és a szélsőjobboldal tevékenysége. Ide sorolta a Magyar Gárda tevékenységét, aláhúzva, támogatja az OCÖ aláírásgyűjtési akcióját a szervezet betiltása érdekében.

Belánszki Gyula, az Ombudsmani Hivatal főosztályvezetője azt mondta: a kisebbségi ombudsman vizsgálat indítását tervezi a rendvédelmi szerveknél, így a toborzási gyakorlatot, az állományon belüli esetleges előítéletességet is vizsgálni fogják.

Az Európa Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesület hat ország részvételével alakult 2006-ban Budapesten. Céljuk a romák arányának növelése a rendvédelmi szervek állományában, az esélyegyenlőség megteremtése, az esetleges rendőr-roma konfliktusban közvetítő szerep betöltése.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását