2024. április 29. - Péter

Zongoraversenyek a Zeneakadémián

Jevgenyij Koroljov zongoraművész két Mozart-művet játszik péntek este a Zeneakadémia nagytermében a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekarrral. A hamburgi zeneakadémia professzora csütörtökön próba közben azt mondta az MTI-nek: a kifejezésre inkább törekszik,
2008. február 21. csütörtök 21:20 - Hírextra
A Németországban élő, világhírű zongoraművész Moszkvában született, a központi zeneiskolában Anna Artobolevszkaja növendékeként kezdte tanulmányait. Jevgenyij Koroljov 1968-ban megnyerte a lipcsei Bach-versenyt, 1978-ban pedig meghívták a hamburgi zeneakadémia tanárának.
A zongoraművész beszámolt arról, hogy az oktatás mellet sokat koncertezik, ezért ritkán tart mesterkurzusokat. Szívesen ad kamarakoncerteket például Natalia Gutmannal és Mischa Maiskyval. Keller András hegedűművésszel is így találkozott Berlinben, és amikor a magyar művész 2007 őszén átvette a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar irányítását, örömmel tett eleget meghívásának, hogy Mozart-Haydn estjükön föllépjen.

Jevgenyij Koroljovnak az együttesről az első próbák alapján jó benyomásai vannak. Érezhető, hogy a zenekar Keller András vezetésével új útra lépett, amelynek persze az elején járnak - tette hozzá.
Úgy vélte, hogy egy-egy koncerten technikai és lelki értelemben sem adható száz százalékos teljesítmény, hol az egyik jobb, hol a másik. Jevgenyij Koroljov a kifejezést, az élő zenélést részesíti előnyben, szerinte nem baj, ha valaki egyszer-kétszer mellé üt, de szenvedélyesen játszik.
"Arturo Micheangeli Benedetti például káprázatos technikával zongorázott, ha ő oldottabban játszott volna, talán még többet nyújtott volna nekünk, hallgatóknak. Szvjatoszlav Richter játéka viszont teli volt hibákkal, de micsoda nagyszerű képet adott egy-egy alkotásról" - fogalmazott a zongoraművész.

A Magyar Telekom Zenekar Fischer Annie bérletében minden hangversenyen kettő is elhangzik az 1782 és 1785 között komponált zongoraversenyekből, amelyekkel Mozart meghódította bécsi közönségét. Mozart legboldogabb időszakának lenyomatai a kompozíciók, amelyeket a zeneszerző saját rendezésű koncertjein a zongora mellől dirigált. Jevgenyij Koroljov pénteken este a C-dúr (K. 467)és a d-moll (K. 466) koncertet szólaltatja meg.

Az est programjában szerepel még Haydn Esz-dúr és C-dúr indulója, a Menüettek és táncok 1792-ből, valamint a G-dúr "Surprise" szimfónia.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását