2024. május 2. - Zsigmond

Hány éves az univerzum?

A Világegyetem méretére és korára, valamint az univerzum tágulásának sebességére vonatkozó számításokat most egy új, precíz módszerrel támasztották alá, amely a galaxisokat optikai "lencsékként" alkalmazza, hogy más galaxisokat vizsgáljon rajtuk keresztül.
2010. március 3. szerda 21:13 - HírExtra
Az új vizsgálati módszer alátámasztotta a korábbi számításokat, miszerint a Világegyetem belül 13,75 milliárd éves. (A hibahatár 170 millió év). Ugyancsak sikerült alátámasztani az úgynevezett sötét energia erejét, amely a Világegyetem gyorsuló tágulásáért tehető felelőssé - olvasható a Space (http://www.space.com) csillagászati hírportálon.

Az égboltot vizsgálva az asztronómusoknak nehéz különbséget tenni a nagyon fényes, ám távoli galaxisok, valamint haloványabb, de a Földhöz közelebb lévő csillagok, galaxisok között. A nehézség leküzdésére amerikai kutatók az úgynevezett galaktikus lencsézés módszerét választották, hogy meghatározzák azt a távolságot, amelyet a fénynek meg kell tennie a fényes, aktív galaxisoktól, hogy elérje bolygónkat.

A metódus lényege, hogyha két galaxis véletlenül pontosan azonos látóirányba esik az égbolton, a közelebbi csillagváros gravitációs tere ív alakú foltokká torzítja a távolabbi képét, vagy szerencsés esetben akár egy komplett gyűrűvé, melynek neve Einstein-gyűrű. Az így lencsézett, távolabbi galaxis látszólagos fényessége akár a 30-szorosára is nőhet, megkönnyítve ezzel a jelenség vizsgálatát.

Az így nyert adatokat összehasonlították a Hubble űrtávcső által szolgáltatott információval. A kutatók a módszer segítségével az univerzum kiterjedésére, valamint a tágulás némely részletére is következtethetnek.

A Világegyetem kiterjedésére az asztrofizikusok az úgynevezett Hubble-állandó segítségével következtetnek, amely azt a sebességet fejezi ki, amellyel a galaxisok távolodnak egymástól.

"Régóta ismert, hogy a gravitációs lencsézés lehetővé teszi a Hubble-állandó fizikai meghatározását" - hangsúlyozta Phill Marshall, a Stanford Egyetem mellett működő Kavli Asztrofizikai és Kozmológiai Intézet kutatója.

Az új módszer a Hubble-állandó ugyanolyan precíz meghatározását teszi lehetővé, mint a régóta használatos eljárások, így a kozmikus távolságok megállapítására szolgáló "szabvány gyertyák", a szupernóvák, valamint a kozmikus mikrohullámú sugárzás, amelyet az ősrobbanás maradványának tartanak.

Jelenleg Hubble-állandó legszélesebb körben elfogadott értéke 72 kilométer/szekundum/megaparszek, amelyet a Hubble Űrtávcső segítségével határoztak meg.

A kutatások eredményei a The Astrophysical Journal márciusi számában látnak napvilágot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását