2024. május 27. - Hella

Dedikált portré Szent-Györgyiről

Újabb Szent-Györgyi Albert személyéhez köthető relikviával - egy dedikált portréval - gazdagodott a szegedi Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye. Szent-Györgyi Albert tizenöt esztendőt töltött Szegeden, s a Nobel-díjjal is a Tisza-parti városban végezett kutatá
2008. február 21. csütörtök 14:17 - Hírextra

Munkatársai visszaemlékezései szerint ő volt a "legszeretetreméltóbb professzor".

A Szent-Györgyihez talán legközelebb álló laboráns, Farkas András biztosította a kutatómunkához szükséges technikai hátteret biztosította. Farkas és Szent-Györgyi között szinte baráti kapcsolat alakult ki. A Nobel-díjas kutató neki ajándékozta a róla készült bekeretezett portrét a következő szöveggel: "Farkas Andrásnak, a hűséges munkatársnak. Szent-Györgyi Albert."

Az ötvenes években Szent-Györgyi Albert már emigrációban élt, amikor Farkas András súlyos beteg lett. A család levelet írt a tudósnak; kérték, segítsen a tüdőrákban szenvedő egykori kollégának. Gyors válasz érkezett, Szent-Györgyi olyan, akkoriban Magyarországon nem is használt gyógyszert küldött, amely a legjobbnak számított Nyugaton. Segíteni azonban sajnos nem tudott, a "hűséges munkatárs", Farkas András 1956-ban meghalt.

A Farkas család mindmáig őrizte a Szent-Györgyi-portrét. Farkas András fia most döntött úgy, hogy a Szent-Györgyi emlékét, illetve dokumentum- és tárgyi anyagát is gyűjtő Móra Ferenc Múzeumnak adományozza a relikviát - tájékoztatta Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense az MTI-t.

A Csongrád megyei közgyűjteményben található többek között Szent-Györgyi Albert íróasztala, szekrénye, szemüvege, írógépe és közel másfélszáz fotó Szeged Nobel-díjasáról. A múzeum munkatársai az utóbbi években rendeztek kiállítást Szent-Györgyiről például a Ferihegyi Repülőtér VIP-várójában vagy a hollandiai Groningenben is. A legközelebbi Szent-Györgyi Albert-kiállításnak már a most közgyűjteménybe került dedikált portré is része lesz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását