2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Cirkusz Diana halála körül

"Cirkusszá" fajult a néhai Diana hercegnő halálának körülményeit vizsgáló londoni felsőbírósági eljárás, amelyet azonnal be kell fejezni - ezt a felhívást intézték brit alsó- és felsőházi képviselők az eljárást vezető bíróhoz, aki - példátlan módon - a jö
2008. február 21. csütörtök 14:21 - Hírextra

A Diana-ügyet végleg lezárni hivatott, hivatalosan halottkémi vizsgálatnak minősülő esküdtszéki meghallgatássorozat négy hónapja folyik, de eddigi csúcspontját a héten érte el, az összeesküvés-elméletek fő szószólójának, Mohamed Fayed brit-egyiptomi mágnásnak, illetve a brit külső elhárítás, az MI6 volt főnökének beidézésével.

A maga nemében mindkét meghallgatás példátlan volt. Fayed, a világhírű londoni Harrods luxusáruház és a párizsi Ritz szálló tulajdonosa, akinek fia, Dodi, Diana akkori szerelme a walesi hercegnővel együtt halt meg a több mint tíz évvel ezelőtti párizsi autószerencsétlenségben, a királyi családtól Tony Blair volt miniszterelnökön és a francia mentősökön át Európa és Amerika szinte összes titkosszolgálatát bűnrészesnek nevezte az általa vélelmezett gyilkosságban.

Kitüntetett helyet biztosított e szereposztásban Fülöp hercegnek, II. Erzsébet királynő "rasszista és náci" férjének, aki, úgymond, a merényletet kitervelő és végrehajtó egész hálózat élén állt, és egyébként is - az MI6-tal együtt - ténylegesen ő irányítja Nagy-Britanniát.

Ezután tette meg higgadt tanúvallomását Sir Richard Dearlove, az MI6 volt főnöke, aki tömören "teljes képtelenségnek" és "nevetségesnek" minősítette a Fayed által előadottakat. Sir Richard külön kiemelte, hogy azon csaknem negyven év alatt, amelyet ő a Cégnél töltött, a szolgálat senki ellen semmiféle merényletet nem követett el.

Dearlove megjelenése egy nyilvános bírósági eljáráson önmagában is példátlan volt, ugyanis az MI6 - és a belső elhárításért felelős testvérszervezete, az MI5 - korábban soha semmilyen körülmények között nem cáfolt és nem erősített meg titkosszolgálati műveletekről szóló értesüléseket vagy pletykákat.

A meghallgatásokat vezető bíró azonban - Fayed jogi csapatának indítványára - egy még nagyobb tabut is ledöntött: jövő hétfőre az MI6 tíz aktív, illetve volt operatív tisztjét idézte be tanúvallomás végett.
A döntés súlyát jelzi, hogy a brit külügyminisztérium külön nyilatkozatban látta szükségesnek leszögezni: a kormány változatlan politikája, hogy nem erősít meg és nem is cáfol titkosszolgálati ügyeket, így azt sem, hogy adott személyeknek egyáltalán van vagy volt-e kapcsolatuk a brit elhárítással (ez csak a szolgálatok első számú vezetőire nem vonatkozik, akiket most már megneveznek).

A beidézetteknek ezért lehetőségük lesz arra, hogy névtelenül tegyék meg tanúvallomásukat.
Több brit parlamenti képviselő azonban csütörtökön közzétett felhívásában annak a véleményének adott hangot, hogy Fayed ügyvédei "túl messzire mentek" a titkosszolgálati ügynökök beidéztetésével, és felszólították az eljáró bírót, hogy fontolja meg a vizsgálat befejezését.

Lord Foulkes, a hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottság egyik felsőházi tagja a csütörtöki The Timesnak azt mondta: Fayed "műsora" az egész ügyet "cirkusszá" változtatta, és az eljárás "tiszta idő- és pénzpocsékolás". A bizottság egy másik tagja szerint "valakinek most már le kellene állítania Fayedet"

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását