2024. április 29. - Péter

A Mars legyezői

A Mars felületén megfigyelt legyező és lépcsőzetes formájú geológiai képződményeket a bolygó mélyéből feltörő, mindössze néhány évtizeden át folyó nagy mennyiségű víztömegek alakították ki egy tanulmány szerint, amely a Nature brit tudományos folyóirat cs
2008. február 21. csütörtök 09:03 - Hírextra

A Mars felszínének egyes, deltáknak tartott részei igen sajátos topográfiával rendelkeznek: lépcsőzetes formájúak, amit vagy vulkáni lávalerakódás, vagy hullámok előidézte erózió, vagy pedig ismételt hordalék-lerakódás idézhetett elő.

Az egyes helyszínek morfológiai vizsgálatán alapuló becslések szerint a Mars vízrajzi történései között időben jelentős eltérés van: egyesek néhány évtized, míg mások évmilliók alatt mentek végbe.
A hollandiai Utrecht egyeteme földtani fakultásának és a virginiai Műszaki Intézetnek a kutatói rekonstruálták e marsi képződmények létrejöttét. Elemzésük szerint a Marson megfigyelt lépcsős delták sajátos alaktana egyetlen, mindössze néhány évtizedig tartó vízrajzi jelenségnek köszönhető, s inkább a felszín alatti vizek, mintsem a csapadék hozta őket létre.

Az elképzelés, amely szerint ezeket a deltákat rövid időszakok alatt nagy tömegű - a Rajna vagy a Mississippi vízhozamához hasonló - földalatti víztömegek formálták, mindenekelőtt a kanyonok rövidségével magyarázható: túl sokáig tartott volna, ha esővíz vájta volna ki a deltákba vezető kanyonokat, amelyek sokkal hosszabbak lettek volna, ha az esővíz alakítja ki őket.

A tudósok szerint a teraszok is sokkal kevésbé lennének markánsak, ha a víz által sodort hordalék hosszú idő alatt rakódott volna le. A lépcsős, legyezős formák feltehetően úgy keletkeztek, hogy a nagy víztömegek hordaléka lerakódott a már létező, finomabb formájú, hordalék képezte teraszokra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását