2024. május 3. - Tímea, Irma

A rovarvilág merülési rekordjai

A víz alatti élet biztonságot és táplálékbőséget jelent egyes rovaroknak. Amerikai kutatók most első ízben számolták ki, mennyi ideig és milyen mélyre tudnak merülni ezek az állatok. Eredményeiket a "Journal of Fluid Mechanics" című szaklapban publikálták
2008. augusztus 13. szerda 15:31 - Hírextra
A vízi rovarok egy légbuborék segítségével jutnak levegőhöz, ennek segítségével még a vízből is képesek oxigént felvenni. Ezt a buborékot a hason található szőrök tartják.

Morris Flynn, az albertai egyetem mérnökprofesszora John Bush matematikaprofesszorral együtt kidolgozott egy képletet, amelynek segítségével ki lehet számolni, hogy egy rovar milyen mélyre képes merülni. Ha túl mélyre süllyed, akkor a víz alatti nyomás hatására szétdurran a levegőbuborékja. Ha viszont a felszínhez túl közel marad, akkor nem történik elég gázcsere a buborékon keresztül, és nem jut elég oxigénhez, tapasztalták a kutatók.

A szőrök szerepe sem mellékes: sűrűségük kulcsfontosságú a légbuborék stabilitása szempontjából. Minél sűrűbb a szőrzet, annál nagyobb nyomást bír elviselni a buborék. Túl sűrű sem lehet azonban, mert akkor kevés felület jut a légzéshez.

A számítások szerint akár harminc méterig is lemerülhet egy rovar, például egy vízipoloska, anélkül, hogy szétdurranna a légbuborékja.A kutatók azt remélik, hogy eredményeik segítségével kifejleszthetnek egy újfajta módszert az ember víz alatti oxigénellátására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását