2024. április 28. - Valéria

A Fidesz a tandíjvitáról

A tandíjjal kapcsolatos vita igazából a pénz körül forog - mondta Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője szerdán Zalaegerszegen tartott sajtótájékoztatóján.
2008. február 21. csütörtök 07:57 - Hírextra

A párt oktatási szakpolitikusa felidézte, hogy a 2006-os választások előtt minden párt deklarálta, hogy nem lesz tandíj. "Már el is felejtettük azt, hogy egy hazugságból indult ez a történet" - tette hozzá arra utalva, hogy a kormány mégis bevezette a hallgatói hozzájárulást.

Sió László szerint az elmúlt években stagnált a felsőoktatás finanszírozása, nem követte az inflációt, az intézményeket pedig "belehajszolták" a PPP-konstrukcióban zajló beruházásokba. Ez utóbbi miatt nagyon komoly problémák lesznek, erre már az Állami Számvevőszék is figyelmeztetett, sőt kormányzati körökben is látják - mondta a Fidesz szakpolitikusa.

Mint mondta, a költségvetésből az derül ki, hogy 2010-ig nem is lesz több forrás a felsőoktatásra, holott már most gondot okoz a működési költségek emelkedése, továbbá az, hogy egyre több hallgató van, aki rászorulna az állam támogatására.

A Fidesz szakpolitikusa úgy látja, a tandíj bevezetésének egyetlen oka volt: a pénzhiány kiküszöbölése. Nem igaz, hogy a világon mindenütt van tandíj. Európában sincs mindenütt, ahol van, ott ösztöndíjakkal és támogatásokkal segíti az állam a hallgatókat - emelte ki Sió László.

Ha a népszavazás eredményeként megszűnik a Fidesz által adónak tartott vizitdíj, kórházi napidíj és tandíj, méltatlan, hogy a kormány ez után nem hajlandó visszapótolni a kieső bevételeket. "Ez az óvodai homokozó vitastílusa" - fűzte hozzá a Fidesz volt oktatási államtitkára.

Gyimesi Endre országgyűlési képviselő, Zalaegerszeg polgármestere a sajtótájékoztatón hozzátette: a tanuláshoz való jogot az alkotmány is biztosítja, tehát az államnak az adókból fenn kell tartania a felsőoktatást. Szerinte a minimálbérhez viszonyítva a tandíj mértéke amúgy is többszöröse az Ausztriában vagy Németországban létező mértéknél.

A képviselő felháborító alkotmánysértésnek tartja azt, hogy közpénzen kampányol a kormány a népszavazási kérdésekben. Példaként említette, hogy az orvosi rendelőkben a vizitdíjat népszerűsítő "propagandaanyagokat" juttattak el a napokban az ÁNTSZ-en keresztül.

Gyutai Csaba alpolgármester, a Fidesz Zala megyei elnöke tart attól, hogy az idősebbek azért nem szavazzák meg a tandíj eltörlését, mert úgy vélekednek, a fiatalok fizessék meg a tudást. Közölte: meglátása szerint vidékről sokkal nehezebb eljutni a felsőoktatási intézményekbe, ezért később már az lesz a kérdés, hogy lesznek-e olyan fiatalok, akik tovább tudnak tanulni, hogy később visszamenjek falujukba dolgozni.

A sajtótájékoztatón Mikola István is részt vett volna, de egy kampányrendezvény miatt nem tudott megjelenni.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását