2024. április 27. - Zita

Ámos- és Bukta-kiállítások: hosszabbítva

A nagy érdeklődésre való tekintettel egy héttel meghosszabbították Ámos Imre centenáriumi és Bukta Imre életmű-kiállítását a debreceni Modem Modern és Kortárs Képzőművészeti Központban - közölte Gulyás Gábor, az intézmény igazgatója szerdán az MTI-vel.
2008. február 21. csütörtök 07:48 - Hírextra

Emlékeztetett rá, hogy Ámos Imre centenáriumi kiállítását születése 100. évfordulóján, december 7-én nyitották meg a Modemben.

Ámos Imre a múlt századelő nagy reménysége volt, aki fiatalon, 1944-ben munkatáborban halt meg.

A művész jelentős életművet hagyott maga után, amit a debreceni Antal-Lusztig gyűjteményben őriznek. Ebből a gyűjteményből származik a debreceni centenáriumi kiállítás anyaga is, amelyben néhány olyan rajzot is megtekinthetnek az érdeklődők, amely a kiállítás megnyitója előtt került csak elő, s most először látható.

Különlegessége a tárlatnak, hogy Ámos Imre verseit is meghallgathatják a látogatók Jordán Tamás tolmácsolásában, hét hangtechnikai berendezés segítségével.

Ámos Imre centenáriumi kiállítását - a nyitva tartás meghosszabbítását követően - egészen február 24-ig tekinthetik meg az érdeklődők a debreceni Modemben.

A kortárs magyar képzőművészet emblematikus alakjának számító Bukta Imre életmű-kiállítása is egy héttel tovább, március 2-ig látható Debrecenben.

A művész életművét bemutató album, amely a közelmúltban jelent meg, újabb lendületet adott a kiállításnak - mondta Gulyás Gábor. Tájékoztatása szerint nagyon sokan kíváncsiak a tárlatra Debrecenen kívülről is, Budapestről például naponta két-három csoport is érkezik.

A Mezőszemerén élő művésznek ez az első nagy életmű-kiállítása.

Gulyás Gábor az MTI érdeklődésére elmondta azt is, hogy áprilisban újabb jelentős, Aba Novák Vilmos festő, grafikus műveit bemutató kiállításra készülnek. A művésznek 1962 óta nem volt önálló tárlata hazánkban. A bemutatásra kerülő festmények több mint fele magángyűjtők tulajdonában van - tette hozzá a Modem igazgatója.




Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását