2024. április 25. - Márk

Péntek az SZDSZ napja lesz

Beindul a nagyüzem az SZDSZ háza táján is. Pénteken frakcióülést és ügyvivői testületi ülést is tartanak, hogy az őszi politikai szezonra megtárgyalják párt legfontosabb célkitűzéseit. Retkes Attilát, a párt elnökét kérdeztük.
2009. szeptember 9. szerda 08:09 - Pénzes Dávid
Az SZDSZ az EP-választások után rendkívül súlyos válságba került. Ám az MSZP-vel ellentétben meg merték tenni a megújuláshoz vezető lépéseket. Fodor Gábor akkori pártelnök lemondott tisztségéről, helyette a küldöttgyűlés nagy többséggel Retkes Attilát választotta meg. Retkes személye sokak számára nem volt elfogadható, ezért többen kiléptek a pártból. Még olyan nagy öregek is szembefordultak vele, mint Kuncze Gábor vagy Pető Iván. (Ám ők nem léptek ki a pártból, így bent maradtak az SZDSZ országgyűlési frakciójában.)

Az új elnök megválasztása után gyökeresen szembefordult az SZDSZ (kudarcba fulladt) politikájával: teljesen új alapokra kívánta helyezni a liberális párt működését és célkitűzéseit. A Kóka Jánossal való nézeteltérés után (melynek nyomán Kóka továbbra is frakcióvezető maradt), a hangoskodás helyett Retkes és az új ügyvivői testület a munkára koncentrált.

Retkes Attila a HírExtra megkeresésére megerősítette, Kóka János technikailag továbbra is a parlamenti frakció vezetője, a továbbiakban az ő személyével az ügyvivői testület nem kíván foglalkozni.

Retkes a pénteki frakcióülésen a párt elnökeként vesz részt. Fodor Gábor ugyan bejelentette a képviselői mandátumról való lemondását, ám hivatalosan még a frakció tagja, így akár részt is vehet az ülésen. Hogy ki váltja a képviselői székben, egyelőre nem tudni (Fodor korábban jelezte, szeretné, ha az új elnök javasolna valakit a párt döntéshozó testületeinek).

Új stratégia

Bajnai és Oszkó is ott lesz
Kóka János csütörtökön bejelentette, hogy a hiánycél megtartása, a takarékos állami gazdálkodás mellett az adócsökkentés a legfontosabb lépés, hiszen amikor az európai növekedése beindul, a túladóztatás mérséklése tudja a legjobban segíteni a magyar vállalkozásokat a régiós versenyben. Kóka János arra is kitért, hogy a frakcióülésre meghívást kapott Bajnai Gordon miniszterelnök és Oszkó Péter pénzügyminiszter, akikkel a múlt héten megkezdett egyeztetést kívánják folytatni. Hozzátette, hogy a találkozó szakmai előkészítése a frakcióban is zajlik, illetve Oszkó Péterrel egy külön egyeztetést is tartanak szerdán.
A pártelnök elmondta: az SZDSZ a nyár folyamán megalakította azt a hét szakpolitikai kabinetet, amelyre különös hangsúlyt kíván fektetni: ezekben a testületekben határozzák meg az őszi politizálás főbb irányait is. A frakcióülésen a politikai helyzetértékelés után Retkes Attila vázolni fogja az új SZDSZ stratégiáját: „ezek közt vannak operatív és vannak középtávú tervek is”. Hogy pontosan mik ezek, azt a pártelnök egyelőre nem árulta el.

Retkes fontosnak tartja, hogy szakpolitikai javaslatokat tegyenek a frakció elé, ezért az ülésre elkíséri négy ügyvivő is: Badacsonyi Szabolcs a társadalompolitikáért, Kiss Róbert a környezetvédelemért, Skaliczki Andrea oktatásért és kultúráért, Szentkuti Károly pedig az önkormányzatokért felelős szakpolitikus.

A költségvetés a legfontosabb kérdés


A költségvetéssel kapcsolatos álláspont kialakítását Ikvai-Szabó Imre, az SZDSZ Gazdaságpolitikai Kabinetjének vezetője folytatja a képviselőkkel – Horn Gáborral, Lakos Imrével és Kóka Jánossal.

Retkes Attila Kóka János adócsökkentéssel kapcsolatos bejelentése kapcsán elmondta: saját terveiről Kóka Jánost kell megkérdezni, a párt végső álláspontját e kérdésben pénteken fogják kialakítani – amint a konkrétumokat is megismerik.

Hozzátette, az adócsökkentés hangzatos cél, ám kérdés, hogy felelős ellenzéki pártként ilyen feszes költségvetésnél hol lehet olyan tartalékokat találni, amelyek alapját képezhetik egy érdemi adócsökkentésnek. A pártelnök emlékeztetett, a vagyonadó olyan formában történő bevezetésével, ahogy végül elfogadta a parlament, a párt vezetése akkor sem értett és most sem ért egyet.

Nehéz ügy


A pártelnöknek nem lesz könnyű dolga. Az SZDSZ-ben súlyos feszültségeket teremtett az EP-kudarc és az utána jövő személyeskedések. Sok múlik pénteken a „nagy öregeken” (Magyar Bálint, Kuncze, Pető), hogy miként fogadják az új csapat elképzeléseit. Jelentősen megkönnyíthetik Retkes munkáját, de el is lehetetleníthetik azt.

Retkes számára bizodalomra adhat okot, hogy az öregek is tisztában lehetnek eddigi politikájuk „eredményeivel”, így a változás szükségszerűségét talán könnyebben belátják. Másfelől pedig korábbi bejelentésük szerint a következő ciklusban vissza kívánnak vonulni, így most már személyes érdekük elé helyezhetik a pártérdeket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását