2024. május 2. - Zsigmond

Gazdag program a Vizek Évében

Víz nélkül nem létezhet az ember, és nemcsak azért, mert sejtjeink elpusztulnának nélküle. Amellett, hogy lételemünk, ezerféle módon juttat élményhez. Bár Magyarországnak nincs tengere, egyik nagy turisztikai vonzereje mégis a víz.
2008. február 20. szerda 10:10 - Hírextra
A Magyar Turizmus Zrt. a Vizek Évének nyilvánította 2008-at, a Nagy Ízutazás, illetve a Zöldturizmus Éve sikerére, a pozitív visszajelzésekre alapozva.

Tavaly felmérést végeztek a magyar lakosság körében a különböző, vízhez kötődő utazásokkal kapcsolatos attitűdök, utazási szokások megismerése érdekében. Mint kiderült, a magyarok legtöbbje szívesen venne részt többnapos belföldi vízparti túrán, szereti a halételeket, és érdeklődik a vizek, vízpartok élővilága iránt.

Azt, hogy gyógyfürdőink világhírűek, minden magyar tudja. A strandok mellett egyre népszerűbbek az aquaparkok. A gyógy- és termálfürdők szempontjából jelentős szerepe van a közelségnek. Külföldre még kevésbé szívesen utaznának ilyen jellegű üdülésre, ebben a távolság és a nyelvismeret hiánya is szerepet játszik. Itthon viszont biztonságban érzik magukat az emberek, a környezet ismert és egyötödük szerint az édesvíz kellemesebb, mint a sós tengervíz. Ráadásul nem kell annyi időt utazással tölteni.

A természetes hazai vizek partján a legtöbben strandolnak, fürdőznek (a megkérdezettek 64,8 százaléka említette ezt a tevékenységi formát), sokan a horgászatnak (26,3), télen pedig a jeges sportoknak (12,4) hódolnak. A különböző vízi sportok egyelőre csak kis hányadát érintik a lakosságnak: az evezős túrákat 6,4, a vitorlázást 5,5, az egyéb vízi sportokat 5,4 százalék említette.
A Vizek Évén belül télen, tavasszal és ősszel elsősorban az egészségturisztikai kínálatot népszerűsítik majd a szakemberek, nyáron viszont az élővizek szerepelnek majd a középpontban. Minden hónapban más régió igyekszik majd bemutatni az egészségturizmushoz kapcsolódó kínálatát: januárban a Nyugat-Dunántúl volt soron, februárban az Észak-Alföld mutatkozott be ilyen szempontból, márciusban a Dél-Alföld következik, áprilisban pedig a Közép-Dunántúl. A késő tavasz és a kora nyár érthetően a Balatoné és az élővizeké, országszerte. Ősszel és télen pedig ismét a gyógyforrásoké, gyógyiszap lelőhelyeké, termálfürdőké, a szakkezeléseké és a wellness szállodáké a főszerep.

Még többen kipróbálnák ezeket az élményeket, ha engedné a pénztárcájuk. Ezért július és augusztus kivételével egész évben tart majd az éppen aktuális régióban a „hármat fizet, négyet kap” szállásakció és fürdőbelépő kedvezmény. E tekintetben is végeztek felmérést: a megkérdezettek szerint igazán a 39 százalékos kedvezmények lennének vonzóak, de sokan beérnék 25 százalékkal is. A kedvezményes üdülési ajánlatokra óriásplakátok is felhívják majd a pihenni vágyók figyelmét.

A wellness szolgáltatásokat szinte mindenki drágának találja. A hazai tó- vagy folyópartok melletti strandolástól eltekintve valamennyi, vízhez kötődő utazási-pihenési formát költségesnek ítéli meg a magyar lakosság.

Az egyedi arculatú www.vizekeve.hu honlapon minden tudnivaló megtalálható a programokról, szálláslehetőségekről, kedvezményekről.

A nemzeti turisztikai marketingszervezet egy vízitúra-kiadvánnyal is segít eligazodni a hazai folyók, élővizek nyújtotta kirándulási célpontok, programok között.

A február 28. és március 2. között, a Hungexpón megrendezendő Utazás kiállításon is a Vizek Évéé az egyik főszerep: itt már a régiók, a szállodák és a fürdők prospektusaiból, aktuális ajánlataiból lehet válogatni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását