2024. május 2. - Zsigmond

Áder szerint kétséges az adócsökkentés

Kétségesnek nevezte Áder János (Fidesz) országgyűlési képviselő kedden Szekszárdon annak a 200 milliárd forintos adóteher-csökkentésnek a megvalósulását, amelyet Gyurcsány Ferenc kormányfő ígért országértékelő beszédében.
2008. február 20. szerda 08:00 - Hírextra

A miniszterelnök hétfői parlamenti beszédében azt mondta, hogy jövőre mintegy 200 milliárd forinttal biztosan csökkenthető az adóterhelés.

Áder János szekszárdi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "... 2005 júniusában jelentette be Gyurcsány a később elhíresült ötéves adócsökkentési programot. A meghozott törvény arról szólt, hogy mintegy ezermilliárd forintot hagynak majd a zsebünkben. Majd egy év múlva hatályon kívül helyezték az elfogadott törvényt, s következett a nem kismértékű adóemelés."

Az államháztartási hiányról szólva azt mondta, hogy az immár 27 tagú Európai Unióban Magyarország adatai a legrosszabbak. Az ország - folytatta a fideszes politikus - csupán egyszázalékos gazdasági növekedést ért el tavaly, míg a környező országok öt és hat százaléknál tartanak, a balti államok kilenc százalék fölött vannak.

Hozzátette: az infláció nyolc éve nem volt ilyen magas Magyarországon, mint most, hiszen közelíti a nyolc százalékot. A munkanélküliek száma egy esztendő alatt negyvenezerrel nőtt, többel, mint Szekszárd teljes lakosságának a száma - mondta Áder János. Szólt arról is, hogy egy esztendő alatt öt százalékkal csökkentek a reálbérek és ennek milyen súlyosak a következményei.

Az euró bevezetésével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy ennek időpontjára "ma egyszerűen nincs válasz". Pedig - hangsúlyozta Áder János - a parlamenti jegyzőkönyv tanúsága szerint 2002-ben, a választásokat követően Csaba László közgazdász a költségvetési bizottság ülésén a bevezetés idejét 2007-re prognosztizálta.

Az uniós forrásokkal összefüggésben elsősorban azt nehezményezte Áder János, hogy ezt a pénzt "nem ésszerűen használjuk". Véleménye szerint ezeket a forrásokat nem mamutberuházásokra kellene fordítani, hanem helyben, a különböző településeken kellene dönteni a legcélravezetőbb beruházásokról.

Áder János hangsúlyozta, bízik abban, hogy a március 9-i szociális népszavazásra minél többen elmennek, s abban is, hogy a referendum - ügydöntő jellegén túl - "a kormányt kijózanító szavazás lesz".



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását