2024. május 5. - Györgyi

Feszesebb fővárosi költségvetés?

Az idei évhez képest tízmilliárd forintos folyó bevételi kieséssel számol a főváros 2012. évi költségvetési koncepciója, amelyről jövő szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés.
2011. december 9. péntek 20:56 - HírExtra
Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes a javaslatban az ideinél sokkal feszítettebbnek nevezi a 2012-es büdzsét; ennek okaként azt jelöli meg, hogy a gazdasági válság folytatódik, ami a bevételi előirányzatokat gyengíti.

A működési kiadások előirányzata a 2011-es 174,3 milliárd forintról 181,4 milliárdra nő, a
zzal együtt, hogy egyes egészségügyi feladatokra és a tűzoltó-parancsnokságra az állami kézbe adás miatt nem különítenek el forrást. Jelentősen nő a közlekedési és a parkolási feladatokra tervezett összeg, 10,7 milliárdról 20,7 milliárdra, továbbá megháromszorozódnak a cél jellegű működési keretek, így erre 543 millió forint juthat.

A városvezetésnek a fejlesztéseket, felújításokat érintően az volt az általános elve, hogy csak a reálisan szükséges feladatok és előirányzatok szerepeljenek. "Későbbi évekről 2012-re előre hozott feladat csak indokolt esetben volt javasolható. Kiemelt elbírálásban részesültek a külső források bevonásával megvalósuló fejlesztések" - olvasható a javaslatban. Abból az is kiderül, hogy többletigényt csak "elháríthatatlan külső körülmény esetén" lehet javasolni.

Felülvizsgálnák azokat a beruházásokat, amelyeket a többletbevételek, illetve kiadási megtakarítások révén önálló banki projektfinanszírozással is meg lehet valósítani, ami a fejlesztés forrásait bővítheti.

A koncepció a budapesti költségvetés legsúlyosabb kezeletlen problémájának nevezi a BKV Zrt. finanszírozásának megoldatlanságát. Kitér arra, hogy a társaság adósságállománya 70 milliárd forint. A BKV által felvett hitelek jelentős része jövőre lejár, és 2012 májusáig mintegy 45 milliárd forint adósság visszafizetése lesz esedékes.

Bagdy Gábor megjegyzi: a BKV által lefolytatott hiteltenderek alapján kijelenthető, hogy a társaság állami kezességvállalás nélkül hitelképtelen, így tehát vagy arra, vagy folyó finanszírozás megteremtésére van szükség ahhoz, hogy a BKV a hiteleit törleszteni tudja.
A BKV-n kívül a gazdasági pozíció romlásának okai között szerepel az szja-bevételek 1,8 milliárd forintos, az iparűzési adó 4,3 milliárd forintos, valamint az illetékbevételek egymilliárd forintos csökkenése.

Az előterjesztés szerint a vezetés feltett szándéka, hogy a ciklus egészében az eladósodás nem növekedhet. "Megállapítható, hogy a helyzet javulására nem számíthatunk, sőt 2013-ban a tőketörlesztések még további 7,5 milliárd forinttal növekednek" - írja a főpolgármester-helyettes, kitérve arra is, azt is vállalták, hogy a 2011 végén, 2012 elején felvenni kívánt 5+5 milliárd forint "technikai" hitelt 2014 őszén visszatörlesztik.

Az indítvány felsorolja az év során várható kockázatokat is, amelyek között az árfolyamkockázatot, az uniós beruházások megelőlegezését, az iparűzési adó teljesülési kockázatát, a támogatások lehívásának kockázatát említik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását