2024. május 2. - Zsigmond

Máglyán égetik el a hercegnőt

Egy művészi kivitelezésű hatalmas máglyán hamvasztják el a január 2-án, 85 éves korában elhunyt Galjani Vadhana thaiföldi hercegnőt; az őszre várható látványos búcsúztatáshoz kibontják a nemzeti múzeum egyik betonfalát, hogy kihozhassanak onnét egy ősi ki
2008. február 19. kedd 09:01 - Hírextra

A thai nemzet legjobb művészeit bízták meg a halotti máglya megtervezésével és felépítésével, amelyen majd rég nem látott pompával, a "pogány" hitvilágra emlékeztető babonás és látványos külsőségek közepette elhamvasztják a IX. Ráma néven uralkodó Bhumibol Aduljadedzs thaiföldi király nővérét. A máglyának a hindu mitológiabeli mennyországra kell hasonlítania, mert a thai hiedelmek szerint az uralkodóház egy tagjának halála a fenséges személy visszatértét jelenti a mennybe.

A "temetés" előkészületeit és lebonyolítását a legapróbb részletekig meghatározzák a helyi hiedelmek, amelyeket európai fogalmak szerint babonásnak neveznénk. A holttestet, illetve a hamvakat tartalmazó urnát például egy káprázatos ősi királyi hintón szállítják, amihez ki kell bontani a nemzeti múzeum egyik betonfalát, mert rossz előjel lenne, ha meglévő kijáraton át hoznák ki.

A több mint 200 éves hintó restauráláshoz szent szertartás közepette, féltő gonddal látott hozzá Thaiföld 100 érdemes művésze a kulturális miniszter és más méltóságok jelenlétében, egy februári napon, pontban déli 12 óra 15 perckor, amikor pontosan 90 fokban vetültek a napsugarak a hintókat őrző Phra Nakhon Nemzeti Múzeum tetőzetére.

A hintókat nagy mesterek építették, azokat a királyi család számos tagja használta, ezért nem lehet ripsz-ropsz nekiesni a munkának - indokolta az aggályos előkészületeket egy kézműves, akinek homlokát szent olajjal kente be a munka előtt egy bráhmin. A szent rituálé keretében a művészek hálával és alázattal adóztak a régi mesterek előtt, akik annak idején maguk is úgy hitték, hogy a dolgok mögött egy ismeretlen hatalom lakozik és maguk is hasonló tisztelgő szertartásokat végeztek az őket megelőző tanítók és istenségek előtt.

A szimbolikus aktusokkal teli rituálén a restaurátorok különféle istenségektől kértek engedélyt és a termékenység jelképeként gyümölcsökkel, a jószerencse és a prosperitás zálogaként pedig édességekkel raktak tele asztalokat, s ugyanezt a célt szolgálta, hogy minden népművész és munkában segédkező katona kapott hármat a szentként tisztelt bengáli birs - Siva isten fegyverét jelképező - leveléből a balszerencse elhárítására - írta a Bangkok Post című lap.

A halotti máglya alapjait várhatóan márciusban fektetik le a királyi palota előtt elkerített téren, az építkezés pedig fél évig is eltarthat, így lehet, hogy csak 10 hónap múltán, októberben lesz a thaiföldi király testvérnénjének hamvasztásos búcsúztatása.

A délkelet-ázsiai buddhista királyságban országszerte kihelyezték a megboldogult hercegnő gyászkeretes képét, hogy az emberek leróhassák kegyeletüket. Az uralkodóház köztiszteletben áll Thaiföldön, igaz, törvény is tiltja a királyi család megsértését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását