2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Kimagasló eredmények

Kimagasló eredményeket hozott az kettős célú, rákkutatással kapcsolatos tudományos projekt, amely az Európai Unió támogatásával osztrák-magyar együttműködésben valósult meg. A program egyik célja annak felmérése volt, hogy milyen feltételek mellett kezelh
2007. december 4. kedd 19:29 - Hírextra

A Bécsújhelyi Gazdasági és Műszaki Szakfőiskola leányvállalata, a Fotec irányításával lezajlott, kétéves program keretében szoros együttműködés alakult ki a két ország kutatói között: a közös munkáról három tudományos tanácskozást rendeztek és tizenkét szakkiadványt készítettek. Számos, az ionterápiával kapcsolatos technológiai eljárást (know-how-t) cseréltek ki kölcsönösen, és széles kapcsolattartási hálózat épült ki a projektbe bekapcsolódott intézetek, illetve szakemberek között. Az eredményekről a projekt vezetői kedden számoltak be a bécsi magyar nagykövetségen rendezett sajtókonferencián.

A 2005 szeptemberében indult és 2007 októberében zárult, 360 000 euró finanszírozási kerettel rendelkező projekt középpontjában a MedAustron ionsugár-technológiai létesítmény állt, amely a bécsújhelyi Technológia- és Kutatóközpont közvetlen közelében épül fel. Az intézmény egyrészt a rákos betegek gyógyítását szolgálja majd, másrészt helyet biztosít különböző - elsősorban rákkal foglalkozó - kutatásoknak. A központban a hagyományos sugárterápia helyett annak továbbfejlesztett változatát, az ionsugárzást tervezik alkalmazni. A korszerű eljárás lényege, hogy olyan sugárdózist használnak, amely a leghatékonyabb módon pusztítja el a tumorokat, de egyidejűleg a daganat környékén elhelyezkedő, egészséges szöveteket a lehető legnagyobb mértékben megkíméli.
A program keretében végzett felmérés arra a megállapításra jutott, hogy lehetőség nyílik majd magyar betegek kezelésére is a tervezett intézetben, nincs akadálya annak, hogy a szükséges szerződés megszülessen a magyar társadalombiztosítás és a MedAustron között.

Csizmár Péter, az Empiricia Gazdasági és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője az MTI-nek elmondta, hogy a központ építése jövőre kezdődik, és 2012-re fejeződik be. Akkortól már betegeket is tud fogadni, évente hozzávetőleg 1200-t, akik köztük 300-400-an magyar páciensek lehetnek.
Hivatalos adatok szerint Magyarország a rákos megbetegedések számát (hozzávetőleg évi 50 000) tekintve első helyen áll Európában, és a halálozási ráta 33 000 körül mozog.

A sajtóértekezleten elhangzott, hogy a közös projektnek nem csupán tudományos és kutatási haszna volt, hanem gazdasági előnyök is származtak belőle. Egyebek között négyszáz, magasan képzett munkaerőt igénylő állás jött létre Bécsújhely környékén. A résztvevők hangsúlyozták azt is, hogy a program lezárultával az együttműködés nem fejeződik be, ellenkezőleg, a lefektetett alapon tovább folytatódik.

A projekt az európai uniós, INTERREG IIA elnevezésű, határokon átnyúló kutatási és területfejlesztési programba illeszkedett, amelyhez osztrák részről Alsó-Ausztria és Burgenland tartomány, magyar oldalról pedig Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye tartozik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását