2024. április 23. - Béla

Delfinfajta végveszélyben

A világ leginkább veszélyeztetett tengeri emlőse - egy barnadelfin, mely Mexikó nyugati partjai mentén él - közelebb került a kihaláshoz, mint korábban hitték. A vaquita - kaliforniai barnadelfin - fajból, becslések szerint mindössze 150 egyed él magányos
2007. november 19. hétfő 15:38 - Hírextra
A kutatók és a környezetvédelmi szervezetek multinacionális hadjáratot indítnak a megmaradt állatok megmentésére. A csapat becslései szerint, a vaquita - Phocoena sinus - megmentésére durván kétéves ablak áll rendelkezésre. A barnadelfin ugyanis igen gyakran gabalyodik bele a halászhálókba.

1999-ben, a kutatók becslései szerint 567 emlős maradt az öböl északi részén. Armando Jaramillo-Legorreta mexikói biológus és az új vizsgálat vezetője elmondta, a halászhajók növekvő száma évente mintegy 40 barnadelfin haláláért felelős. A kutatók szerint legalább 100 egyedes populációt kell megmenteni ahhoz, hogy kielégítő legyen a genetikai diverzitás.

A korábbi kísérletek a halásztilalmi zónák létrehozására, és a vaquita élőhelyének felvásárlására nem jártak sikerrel. Ám most a WWF, a Nature Conservancy és a Conservation International környezetvédelmi szervezetek egyesítették erőiket egy 10 millió dolláros ígéretben. A rövid távú tervek alapján, a pénzből felvásárolják a hajókat és hálókat, melyek ölik a delfineket, miközben fenntartható halászati gyakorlatok kifejlesztésének módját keresik. A mexikói kormány szintén mintegy 4 millió dollárt különített el ezen évre a delfin számára, többek között alternatív gazdasági lehetőségeket fejlesztenek a helyi halászok számára. Mexikó elnöke, Felipe Calderón Hinojosan is támogatja az emlős megmentését.

A vaquita helyzetét visszhangozzák egyéb tengeri emlősök is. Tavaly például, egy nemzetközi kutatócsapat a kínai folyami delfint - Lipotes vexillifer - deklarálta kihaltnak, a kései mentőakciót követően. A vaquita mentésére irányuló erőfeszítések azonban különböznek ettől - mondják a kutatók -, mivel a Kaliforniai-öböl felső része relative egészséges ökoszisztéma maradt, ellentétben a Jangce szennyezett és komoly közlekedésnek otthont adó vizével.

A korábbi, a halászati gyakorlatok módosítására irányuló programok a régióban igen nehéznek bizonyultak. Idén a mexikói kormány 1 millióval segít betartatni a halászati tilalmat. A környezetvédők támogatják az erőfeszítést. Hosszú távon pedig, mexikói szakemberek tanulmányozzák, hogyan lehetne alternatív lehetőségetek nyújtani a halászoknak.
Forrás: hirado.hu/Nature
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását