2024. május 5. - Györgyi

SZDSZ: Orbán teljes képtelenséget állított

Orbán Viktor a kampány hevében, teljes képtelenséget állítva, adónak nevezte a vizitdíjat és a napidíjat. Pedig volt miniszterelnökként neki is tudnia kellene, hogy ha a vizitdíj és a napidíj adó lenne, akkor mindenkinek kellene fizetni, és nem csak annak
2008. február 18. hétfő 17:29 - Hírextra
Jogászként pedig azzal kellene tisztában lennie: ha a vizitdíj és a kórházi napidíj adó lenne, úgy népszavazást se lehetne tartani róla.

A vizitdíj és a napidíj nem adó, hanem egyéni hozzájárulás. Mindenki a saját ellátásához járul hozzá egy kis összeggel, míg az adóval az is fizet, aki nem fordul orvoshoz. A vizitdíj és a napidíj nem adó, mert a költségvetés helyett a háziorvosok, a szakrendelők és a kórházak jutnak belőle többletbevételhez.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy olyan javaslattal készülnek, amely a vizitdíj és a napidíj eltörlése esetén "megnyugtató módon rendezi a kórházak és a háziorvosok működésének rendjét". Ez a mondat azt jelenti, hogy Orbán Viktor először ismeri be, hogy a vizitdíj és a napidíj az orvosok bevétele. Ha nem így lenne, nem akarna mit kompenzálni.

Az SZDSZ szeretné megismerni Orbán Viktor készülő javaslatát. Szeretnénk megismerni, mert az eddigi költségvetési viták ismeretében, ez a javaslat legfeljebb annyit jelent, hogy az állam adjon több pénzt, anélkül, hogy kiderülne, honnan vegyük el.

A népszavazás azzal fenyegeti a háziorvosokat, hogy havi 180 ezer forintot elvesztenek, és a társadalombiztosítás újra hiányt halmoz fel. A legkevesebb, ami elvárható a népszavazást kezdeményező párt vezetőjétől, hogy pontosan megmondja: a kieső 60 milliárd forintot miből akarja pótolni. A pénzt a kórházaktól venné el, a mentőktől, a gyógyszertámogatásból? Vagy a járulékok és adók elemelését szorgalmazza?

Utóbbi esetben világosan kiderülne, mi a különbség a vizitdíj és az adóemelés között.

Kiadó: Szabad Demokraták Szövetsége
Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását