2024. május 3. - Tímea, Irma

Leszavazták a villamost

A firenzei belvároson átvezető villamos ellen szavazott a többség a vasárnap tartott helyi népszavazáson, de várhatóan mégis megépítik mind a három tervezett vonalat.
2008. február 18. hétfő 17:27 - Hírextra

A véleménynyilvánító referendumon a választásra jogosult 315 ezer fő 39,36 százaléka vett részt és 51,87 százalékos eredménnyel győztek a nemek. Az építkezés ellenzői ünneplik a sikert, városházi döntéshozók viszont hangoztatják, hogy az eredménytől függetlenül a projekt halad tovább előre.
A tervek alapján 2010-re 500 millió euróból (131 milliárd forint) három villamosvonal épül a történelmi városrészben. Az egyiket például a világhíres katedrális és Michelangelo Dávid-szobra előtt vezetnék el. A hálózat bővítésével a remények szerint csökken a belvárosi zsúfoltság és jobb lesz a levegő.

Az ellenzők - köztük neves firenzeiek, például Franco Zeffirelli filmrendező és Leonardo Ferragamo divattervező - azzal érvelnek, hogy a szerelvények keltette rezgés veszélyeztetné a történelmi épületeket, alig mérséklődne a légszennyezettség és nem enyhülne a forgalom, a modern villamos pedig nem illik a reneszánsz városmaghoz.

Az önkormányzat és a terv pártolói szerint viszont a városképet nem csúfítja a villamos, hiszen például a dóm előtti téren 300 méteren felső vezeték helyett beépített akkumulátor látja majd el árammal a kocsikat, így póznákat és vezetékeket sem kellene telepíteni a középkori emlékművek közvetlen közelében.

Egyébként a városháza tervei között szerepel még a Dávid-szobor áthelyezése is egy városszéli koncertházba. Az indoklás szerint a városközpontban, alig egy négyzetkilométeren évente 11 millió turista tapossa egymás sarkát, a külső kerületeket pedig nem keresik fel, a költöztetéssel viszont jelentősen javulna a helyzet és több figyelmet kapna a modern Firenze.

A történelmi városrész különben akkor sem maradna Dávid nélkül, ha megvalósul az ugyancsak heves ellenkezéssel fogadott terv, Michelangelo Buonarotti 1504-ben elkészült alkotásának egy másolata ugyanis éppen a városháza, a Palazzo Vecchio előtt áll.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását