2024. május 2. - Zsigmond

Sophia Loren fia Budapesten

Ifjabb Carlo Ponti vezényletével lép föl a MÁV Szimfonikus Zenekar és Adriano Jordao portugál zongoraművész szerdán Budapesten, a Zeneakadémia nagytermében. A koncert kapcsán tartott hétfői sajtótájékoztatón az olasz karmester elmondta: először dolgozik B
2008. február 18. hétfő 18:24 - Hírextra

Ifjabb Carlo Ponti - az egy éve elhunyt Carlo Ponti világhírű filmproducer és Sophia Loren színésznő fia - a magyar zenekarról szólva kiemelte: a MÁV Szimfonikusokban egy fantasztikusan érzékeny együttest ismert meg.

Az olasz karmester, aki 2004 szeptemberében Budapesten vette feleségül Mészáros Andrea hegedűművészt, megjegyezte: most dolgozik először a magyar fővárosban.

Carlo Ponti, aki a negyvenhez közeledve figyelemre méltó karriert épített ki klasszikus zenei pályáján, szerdán egy Bartók-, egy Beethoven- és egy Csajkovszkij-kompozíciót vezényel a Zeneakadémián.
Az olasz művész felidézte, hogy a legtöbb karmesterhez hasonlóan ő is zongorával kezdte Párizsban a zenei tanulmányait, és több értékes díjat szerzett pianistaként.

Mint elmondta, viszonylag későn döntötte el, hogy zongorista marad-e, csak 26 évesen kezdte meg a karmesteri stúdiumokat. A Connecticut állambeli Hartford Egyetem után olyan neves mestereket választott, mint Mehli Mehtát és fiát, Zubin Mehtát, Andrej Borejkót, a Bécsi Zeneakadémián Leopold Hagert és a zenekarnevelői tevékenységéről híres cseh Karel Ancerlt.

Carlo Ponti junior 2000-ben debütált a Russian National Orchestra, az Orosz Nemzeti Zenekar élén. 2001 óta a kaliforniai San Bernardino Symphony Orchestra zeneigazgatója és vezető karmestere, kinevezése 2010-ig szól.

Különösen szívesen hívják nemzetközi ifjúsági zenekarokhoz, több rangos zenei fesztiválnak is visszatérő vendége, járt a pozsonyi tavaszi fesztiválon és vezényelte a Szlovák Filharmonikusokat, részt vett a Köln Musik Triennalén, bemutatkozott az egykori mestere, Zubin Mehta vezette firenzei Maggio Musicalén, 2006-ban pedig elnyerte a tekintélyes Galileo művészeti díjat.

A Zeneakadémia nagytermében szerdán méltán népszerű remekművekből összeállított program szólal meg. Bartók Román népi táncok című alkotása után Beethoven első, C-dúr zongoraversenyét Adriano Jordao játssza, végül Csajkovszkij IV. szimfóniája hangzik el.

A portugál zongoraművész 1946-ban született, zenei tanulmányait hazájában kezdte, amerikai ösztöndíjjal folytatta, majd Párizsban fejezte be, ott érte el legnagyobb fiatalkori sikerét, a Nemzetközi Debussy Zongoraverseny megnyerésével. Azóta bejárta a világot, Európa, Észak és Dél-Amerika, valamint a Távol-Kelet szinte valamennyi országában járt. Érdekesség, hogy hivatásos diplomataként szolgálja hazáját, jelenleg Brazíliában, a koncertezéssel azonban nem hagyott fel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását