2024. április 29. - Péter

Nem a városé a városháza

Második hónapja bérleti díjat kénytelen fizetni Celldömölk önkormányzata a városháza használatáért a pannonhalmi bencés szerzetesrendnek - mondta el az MTI érdeklődésére hétfőn Celldömölk szocialista polgármestere.
2008. február 18. hétfő 12:11 - Hírextra

A rend visszakapta azt az épületet amelyben jelenleg a városháza működik, az önkormányzatnak azonban a kártalanításként kapott 640 millió forintból eddig nem sikerült megépíttetnie az új városházát - mondta el a történtek magyarázatául Fehér László.

Az építkezés még el sem kezdődött, engedélyes tervek sincsenek, mert az ellenzéki többségű önkormányzati képviselő-testület nem fogadta el a szakértői zsűri által ajánlott tervet. A testület szerint ugyanis a Gayer térre megtervezett lapos tetejű, sok üveg felülettel megálmodott épület nem illene bele a városképbe.

Hozzáfűzte: a jelenlegi városháza épületét a szerzetesrend 2008 január elsejétől visszakapta, az állam pedig a 640 millió forinttal tulajdonképp kártalanította az önkormányzatot, ám a késlekedés miatt szavai szerint az új városháza leghamarabb 2009 őszére, 2009 tavaszára épülhet fel.

Jelenleg új országos tervpályázatot írtak ki, amelyben megszabták, hogy az 1.300 négyzetméter alapterületű épületnek sátortetősnek, az épített környezetbe illeszkedőnek kell lennie.

Fehér László elmondta azt is: a bencés szerzetesrend eredetileg havi hárommillió forint bérleti díjat kért, de az önkormányzattal folytatott tárgyalások után a bérleti díj egynegyedét elengedték. Időközben azonban az ÁFA-törvény módosítása miatt a bérleti díj után forgalmi adót is kell fizetniük.
A volt celldömölki bencés rendház visszaadását még 2006 januárjában Kiss Péter kancelláriaminiszter jelentette be. Akkor a miniszter úgy fogalmazott, reményei szerint az önkormányzatnak nyújtott kártalanítási összegből másfél év alatt fel lehet majd építeni az új városházát.

Várszegi Asztrik pannonhalmi bencés főapát a két évvel ezelőtti sajtótájékoztatón elmondta: celldömölki rendházuk visszakapott épületét vallási turizmus céljaira szeretnék hasznosítani, ifjúsági centrumként kívánják működtetni, s a felújítás után átköltöztetnék oda a helyi római katolikus plébániát is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását