2024. április 26. - Ervin

Gyógyszeripari tanszék nyílt

Gyógyszeripari tanszéket hozott létre egy egyetem és egy gyógyszergyár. A Magyarországon egyelőre példa nélküli kezdeményezéssel megalapított tanszék a gyárban működik, gyári szakemberek oktatják jövendő munkatársaikat a gyógyszeripari műveletek technológ
2008. február 18. hétfő 09:56 - Hírextra
A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karához tartozó tanszéket az egyetem a városban működő TEVA Gyógyszergyárral közösen hozta létre. Céljuk, hogy az új oktatási intézmény a gyár szükségleteinek megfelelő vegyészmérnökökkel lássa el a termelést és a kutatást.

A tanszék léte kölcsönösen előnyös az egyetemistáknak és a gyáriaknak. Utóbbiaknak nem kell éveket várni arra, hogy a főleg elméletileg képzett szakemberek beledolgozzák magukat egy gyógyszergyár konkrét problémáiba, előbbieknek pedig nem kell ismeretlen közegbe csöppenniük, s a beilleszkedésre időt, energiát pazarolniuk. A tanszéknek ugyanis nem lesznek külön laboratóriumai, kísérleti és normál méretű üzemei. A képzés során a gyárban felmerülő problémák megoldása, a leendő projektek megvalósítása azokon a helyszíneken történik, ahol majd a végzés után dolgoznak az új szakemberek.

A gyárba kihelyezett tanszék az egyetem kémiai intézetével kötött megállapodás szerint 4-6, úgynevezett "kis projekt" témát ír ki az ötödik féléves vegyészhallgatók részére, amelyeket egy teljes félév alatt, a gyárban fognak kidolgozni. Az egész úgy tekinthető, mintha a vegyészhallgatók a gyárban végeznék a laboratóriumi gyakorlatot, azzal a különbséggel, hogy most nagyon is életszerű feladatokat kell elvégezniük. A három éves alapozó képzés után a mesterképzés első félévére 8-10 témajavaslatot írnak ki a vegyészmérnök hallgatók hetedik félévére. Ugyanígy ír ki a tanszék szakdolgozati témajavaslatokat a mesterképzésben résztvevő vegyész hallgatók számára is.

A kihelyezett tanszék által javasolt témákban a TEVA Gyógyszergyár minősített szakemberei lesznek a témavezetők, akiket külsős tanszéki munkatársakként vonnak be az oktatómunkába. Ők elméleti órák tartására is felkészültek, azok keretében a kor színvonalának megfelelően, gyakorlati szempontból megközelítve mutatják be speciális szakterületüket a hallgatóknak. "Mivel számunkra ez egy új dolog, a jövőbeni tapasztalataink alapján nyitottak vagyunk koncepciónk módosítására, illetve új területek bevonására a programba. A jelenlegi program egyelőre csak vegyészeknek szól, sokat kell még dolgoznunk azon, hogy kiterjesszük a gyógyszerészek képzésére is" - hangsúlyozta a bemutatkozó sajtótájékoztatón Majorné Kelsánszky Mária HR-igazgató.

A tanszék vezetője dr. Elek Sándor lett, aki vegyipari technikumi és egyetemi tanulmányai után a gyár jogelődjénél, a Biogalnál kezdte munkáját, s évtizedek alatt ebben a gyárban tett szert a képzésben is hasznosítható tudására és tapasztalatára. Mint tudatta, "a tanszéknek nem lesznek saját laboratóriumai. A gyárban működő egységek kapacitását és szakembereit úgy vesszük igénybe, hogy azok a napi tevékenységet ne akadályozzák, hanem a relatíve hosszabb gyakorlati idő alatt hasznos segítői, asszisztensei legyenek a témát kidolgozó szakembereinknek."
A tanszék finanszírozásának legfőbb bázisát a gyárban képződő szakképzési hozzájárulás jelenti.
Gőz József
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását