2024. május 5. - Györgyi

Öngyilkosságba kerget a gyógyszer?

Sok millió embert érint a kockázat, melyre az Egyesült Államok gyógyszer-engedélyezési hatósága (FDA) figyelmezteti körlevelében az orvosokat: az epilepszia elleni szerek öngyilkos gondolatokat vagy viselkedést válthatnak ki.
2008. február 4. hétfő 13:17 - Hírextra

Az FDA tizenegy gyógyszerrel végzett kétszáz tanulmányt elemzett. A szerek közül némelyik már évtizedek óta a piacon van. A tanulmányok összesen 28 ezer valódi gyógyszert szedő és 16 ezer placebót szedő embert követtek nyomon. Öngyilkos gondolatokról vagy viselkedésről ritkán számoltak be, ám a gyógyszert szedők közt az arány kétszeres volt, 0,43 százalék, szemben a placebót szedőknél tapasztalt 0,22 százalékos aránnyal.

A 28 ezer ember közül, akik hatóanyag tartalmú pirulát szedtek, négyen követtek el öngyilkosságot, míg a placebót tartalmazó tablettát szedő 16 ezer ember közül senki sem.

Az FDA összesítése szerint minden 1000 páciensből kettővel többnél jelentkeztek öngyilkos gondolatok a gyógyszert, mint a placebót szedők közt.

Ezeket a rohamot megelőző szereket nem kizárólag epilepsziás embereknél alkalmazzák. Migrén, egyes idegfájdalmak, bipoláris zavar és más pszichiátriai kórképek esetén is szedik őket.
Az FDA azt találta, hogy a gyógyszerrel kezelt páciensek körében diagnózisuktól függetlenül megemelkedett az öngyilkossági kockázat, de a legmagasabb az epilepsziások között volt.
Az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága 2005-ben kezdte tanulmányozni, hordoznak-e az epilepszia ellen alkalmazott szerek öngyilkossági kockázatot. A tizenegy vizsgált gyógyszer között volt egyebek közt a Pfizertől a Neurontin, a Novartistól a Tegretol és az Abbott Laboratories-tól a Depakote, de az FDA szerint az emelkedett öngyilkossági kockázat valamennyi tanulmányozott szerre érvényes.

Az FDA abban látja a megoldást, hogy a gyártók tüntessék fel a kockázat tényét a gyógyszerek tájékoztatójában. A gyógyszerszedés elhagyását nem javasolják, mert az rohamokhoz vezethet.
Az orvosokhoz eljuttatott FDA hírlevél az előnyök és hátrányok páciensekkel való közös mérlegelésére szólít fel, valamint az öngyilkos szándékra utaló jelekre való odafigyelésre. Ilyen, ha valaki felhagy korábbi kedvenc elfoglaltságaival, a halál gondolatával foglalkozik, visszahúzódik, depresszióssá válik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását