2024. június 19. - Gyárfás

Durva mellékhatások

Az Egyesült Államokban évente hétezernél több kisgyerek kerül sürgős kórházi felvételre, köhögéscsillapítók vagy nátha kezelésére reklámozott gyógyszerek bevétele következtében. Hiba, ha a kezelés életveszélyes helyzetet teremt, amikor a panasz egyszerűbb
2008. február 15. péntek 20:30 - Hírextra

A legtöbb ilyen súlyos eset a kicsi, 2-6 esztendős gyerekek között fordul elő. A történet egyébként tavaly összel kezdődött, amikor az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyező és -ellenőrző Hivatal, az FDA tanácsára a gyógyszeripar kivonta a gyógyszertárakból a kétévesnél kisebb gyerekek számára forgalomba hozott szereket, mert elfogadták azt a szakértői véleményt, hogy ezeknek biztonságosságát és hatékonyságát ebben a korcsoportban soha nem bizonyították.

A gyógyszercégek azonban azt állították, hogy idősebb gyerekek számára az ilyen készítmények biztonságosan és eredményesen adhatók és ennek kapcsán éles vita alakult ki az FDA illetékes tanácsadó bizottsága és a gyógyszeripar képviselői között. Január 18-án az FDA a média útján figyelmeztette az amerikaiakat, hogy a kétévesnél kisebb gyerekek kezelésére semmiféle ilyen gyógyszert ne adjanak.

A Pediatrics legújabb számában megjelenő tanulmány 63 amerikai kórház sürgősségi osztályára két év alatt fölvett gyerek adatait dolgozta fel. A munkacsoport Melissa K. Schaefer vezetésével 2004. január 1-től 2005. december 31-ig kezelt gyermekek kórtörténetét részletesen átnézte és kiemelte azokat, akiknél fölvetődött a gyógyszerek okozta mellékhatás lehetősége.

Statisztikai átlagként azt találták, hogy az Egyesült Államokban évente 7091, 12 évesnél fiatalabb gyereket visznek be a kórházak sürgősségi osztályaira a megfázás tüneteinek kezelésére, a köhögés csökkentésére adott gyógyszerek okozta, súlyos és hirtelen mellékhatások miatt. A legtöbb ilyen gyerek 2-5 éves volt.

Az esetek 66 százalékában a mellékhatás úgy következett be, hogy a gyerekek maguk vették be a gyógyszert, mert a szülők valahol a kicsik számára elérhető helyen hagyták a dobozt, vagy a gyerekek maguk találták meg a számukra izgalmasnak látszó üveget, vonzó színű tablettákat és azokból sokszor annyit vettek be, amennyi a kezük ügyébe került. A kutatók hangsúlyozzák, hogy ez a megfázás elleni szerek okozta mérgezés esetén sokkal gyakrabban figyelhető meg, mint másfajta gyógyszerekkel.

A gyógyszermellékhatások leggyakoribb következménye allergiás jelenség volt, a második helyen viszont idegrendszeri tünetek álltak. A mellékhatásokhoz vezető készítmények többsége nem a gyermekgyógyász által, receptre fölírt gyógyszer volt, hanem szabadon vásárolható, recept nélkül kapható szirup, tabletta vagy egyéb gyógyszerforma.

"Amikor egy kisgyerek azért kerül a kórházba, mert játék közben hozzáférhetett valamilyen gyógyszerhez és beszedte, az egyszerűen baleset, amit a szülők megfelelő figyelemmel megelőzhettek volna" - mondta Daniel S. Budnitz, a vizsgálatot szervező kormányhivatal egyik vezetője.

A gyógyszeripar vezetői is azt hangsúlyozzák, hogy termékeik biztonságosak és a gyermekkori gyógyszermérgezések általában a felnőttek figyelmetlensége miatt következnek be: a gyógyszert elöl hagyják, máskor pedig nem megfelelő dózist vagy készítményt adnak a gyereknek.

A gyógyszerkutatók és a gyermekgyógyászok véleménye viszont az, hogy kicsi gyerekeknek gyógyszerek beadása mindig kockázatos. Az utóbbi években végzett, jól szervezett és ellenőrzött vizsgálatok is azt bizonyították, hogy például a köhögés csillapítására a méz vagy a fekete csokoládé a leghatásosabb és a legbiztonságosabb patikaszer.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását